В Солун Ципрас обеща растеж въпреки протестите

Той покани инвеститорите да дойдат в Гърция "без колебание"

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция. Атина, 9 септември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция. Атина, 9 септември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща в събота, 10 септември да осигури икономически ръст в страната на фона на хиляден протест срещу икономиите, съобщава Катимерини.

Около 15000 демонстранти с черни знамена и барабани издигнаха антиправителствени лозунги по време на протест в центъра на втория по големина гръцки град, Солун, където Ципрас говори за състоянието на икономиката.

„В пет катастрофални години бе унищожена една четвърт от националното ни богатство, безработицата се повиши до 28%, а бедността – до 38%”, каза Ципрас пред политици и бизнес лидери, говорейки за времето преди неговото правителство да поеме управлението през 2015.

„Сега има всички индикации, че тази глава се затваря. Най-после поемаме от негативна в позитивна посока”.

Ципрас каза, че 246 млн. евро, приходи от продажба на ТВ лицензи ще бъдат сочени към „нуждите на социалната държава”. Той обеща 10 000 нови работни места в държавните болници, повече безплатна храна в училищата и да върне младите гърци, които напуснаха страната след кризата. „Всяко евро от тези 246 млн. евро ще бъде за народа”, каза Ципрас.

Той покани местни и чуждестранни инвеститори да дойдат в Гърция „без колебание”.

„Ще бъде от взаимна полза – за вас и икономиката”, каза Ципрас и отбеляза, че властите предлагат стабилна данъчна среда в продължение на 12г. за компании,инвестирали над 20 млн. евро.

 

Гръцкият премиер призова за незабавно завършване на прегледа на програмата за външна финансова помощ на страната и окончателно решение по опростяване на дълга, което би дало възможност за връщането й на облигационните пазари, съобщава Bloomberg.

Гърция трябва да се включи в програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, „която е катализатор за намаляване на разходите по кредити, възстановяване на ликвидността, премахване на капиталовия контрол и излизане на пазарите”, каза Ципрас в речта си, излъчвана по държавната ERT3.

Изказването на Ципрас бе направено на ежегодния международен панаир в Солун, след като в петък финансовите министри на еврозоната предупредиха за изоставане в гръцките реформи и настояха страната да положи още усилия, за да се квалифицира за следващия транш финансова помощ.

Гърция изпълни само две от общо 15 условия за получаване на нови 2,8 млрд. евро и старта на преговорите по облекчаване на дълга. Докато гръцкото правителство има време до октомври да получи транша, всякакви забавяния рискуват да помрачат перспективите пред следващата оценка на спасителната програма за Гърция.

Последни новини
Още от Новини