Сирийският конфликт може да бъде решен само с политически средства

Преговорите между САЩ и Русия за слагане на край на гражданската война в Сирия продължават и утре

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви, че окончателното уреждане на сирийския конфликт може да бъде постигнато само с политически средства. По време на неформална среща на лидерите от страните от БРИКС на форума на върха на Г-20 в Ханчжоу той посочи, че Русия и нейните партньори са успели да установят режим на спиране на огъня в редица сирийски райони. Започнати са и междусирийски преговори, отбеляза руският президент, съобщава Investor.bg, позовавайки се на ТАСС. 

"Подобни конфликти могат да бъдат окончателно решени само с политически средства", подчерта Путин, цитиран от БТА.

Той посочи също, че "на терористичните заплахи може да се противодейства единствено с обединени усилия на всички заинтересовани държави". 

Страните от БРИКС са близо до придобиването на блокиращ дял от Международния валутен фонд (МВФ), отбеляза Путин. Той посочи, че петте страни притежават заедно 14,89% от капитала на МВФ при блокиращ дял от 15 на сто.

Безусловно трябва да отидем още по-нататък, за да предизвикаме реформи във фонда, призова Путин.

Руският президент каза, че икономиката на страната се е стабилизирала, и се зарече да намали бюджетния ѝ дефицит, както и нейната зависимост от износа на петрола и газ.

Руската икономика се сви с 3,7% през 2015 поради по-ниските цени на петрола, главния експорт на Русия, и международните санкции срещу страната заради ролята ѝ  в украинската криза.

Анализатори в руската централна банка прогнозираха, че руската икономика ще регистрира малък растеж през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Путин обеща държавата ще продължи да работи за подобряване на бизнес климата в Русия.

Междувременно САЩ и Русия не постигнаха споразумение за слагане на край на гражданската война в Сирия. Преговорите ще продължат утре, предаде Асошиейтед прес.

Последни новини
Още от Новини