Тереза Мей обеща строги мерки за лошото поведение на едрия бизнес

Великобритания няма да стои при задната врата на ЕС

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Премиерът Тереза Мей обеща, че няма да се опита да запази Великобритания в Европейския съюз против волята на избирателите. Нейното правителство възобновява работата си по Brexit след лятната ваканция, пише Bloomberg. 

„Трябва да продължим да бъдем пределно ясни, че Brexit означава Brexit, и че ще успеем да направим от него успех“, заяви Мей в сряда, цитирана в е-мейл, разпространен от нейния офис. „Това означава, че няма да има втори референдум, нито опити за оставане в ЕС при задната врата. Означава, че ще съдействаме Brexit да се случи“.

Мей е изправена пред трудната задача да разработи стратегия за изтегляне на Великобритания от блока на 28-те страни, като в същото време се минимизират щетите от този процес върху икономиката. Целта е да се защитят ключови сектори, като финанси и да се договорят нови търговски споразумения с ЕС, както и с държавите извън нея, включително САЩ, Индия и Китай.

В същото време премиерът заяви ясно, че нейното правителство няма да се капсулира само в проблемите около Brexit, а ще обърне внимание и на социалните реформи.

„Ние искаме да бъдем правителство и държава, която работи за всеки и ще разговаряме за някои от стъпките, които са нужни, за да се пристъпи към изграждането на общество, което работи за всеки“, заяви пред министрите Тереза Мей в своята държавна резиденция Chequers в Северозападен Лондон. Тя каза, че правителството ще търси начин да повиши продуктивността и да „парира неотговорното поведение на едрия бизнес – отново като се уверим, че всеки е в състояние, че участва в просперитета на страната“.

Премиерът заяви няколкократно, че няма официално да започне преговори за Brexit и да задейства член 50 от Лисабонския договор на ЕС преди края на тази година. По този начин Великобритания ще разполага с две години, за да преговаря за своето излизане от съюза и да договори новите си взаимоотношения с ЕС.

"Това наистина е много важен момент за страната, тъй като гледаме напред, към следващите стъпки, които трябва да се предприемат. Имаме възможност да оформим една нова, позитивна роля, която Великобритания да играе в света", каза Мей.

Мей разговаря и по телефона в сряда с финландския премиер Юха Сипила и норвежкия премиер Ерна Солберг, съобщават от кабинета на британския премиер. Тереза Мей е заявила, че в дискусията за Brexit “трябва да се вземе под внимание кое решение ще бъде най-добро за Великобритания и какво ще бъде най-добро за ЕС, вместо непременно да се следва съществуващ модел“.

Последни новини
Още от Новини