Доближава ли се Испания към решение на безизходицата

Мария Тадео, Bloomberg News

И.д. министър-председател на Испания, Мариано Рахой поздравява пресата на влизане в сградата на парламента в Мадрид. 30 август 2016. Photographer: Antonio Heredia/Bloomberg И.д. министър-председател на Испания, Мариано Рахой поздравява пресата на влизане в сградата на парламента в Мадрид. 30 август 2016. Photographer: Antonio Heredia/Bloomberg

Временно изпълняващият длъжността министър-председател на Испания поиска от парламента да му позволи да заеме поста за втори път. Той каза, че 8 месеца след изборите страната е без премиер, което пречи на икономическото й възстановяване и дори застрашава териториалната й цялост.

Лидерът на социалистите Педро Санчес каза на Рахой, че той не заслужава подкрепата на парламента, нарече го „безотговорен” и го обвини в пренебрегване на корупцията и погазване на интересите на страната, съобщи Bloomberg.

„Испания има нужда от правителство, да, затова ще гласуваме против продължаването на лошото ви управление”, каза Санчес в парламента по време на дебата в сряда, 31 август 2016.

Испания трябва да изпрати бюджета си за 2017 в Брюксел до средата на октомври и законодателният процес е възпрепятстван от липсата на правителство.

Рахой се опитва да сформира първата администрация след разпада на традиционната двупартийна система в Испания заради появата на центристката Сиудаданос.

Мариано Рахой има нужда от абсолютно мнозинство на вота в сряда и просто мнозинство за втория вот в петък. Ако партиите не постигнат споразумение до края на октомври, крайният срок по закон в Испания за формиране на кабинет, следващите избори може да се паднат на 25 декември.

Чуйте коментара на Мария Тадео, Bloomberg News във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини