Германия размаха пръст срещу Турция

Либерализацията на визовия режим с Анкара ще стане възможна, когато Турция изпълни изискванията на ЕС

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Премахването на визите за турските граждани при пътуване в ЕС не стои на дневен ред на този етап. Това коментира външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за таблоида Bild.

Либерализацията на визовия режим с Турция ще стане възможна, когато Турция изпълни изискванията на ЕС, а това до момента не се е случило, казва още германският външен министър, цитиран от европейското издание Politico.

В своето интервю той критикува и развитието на политическата система в Турция през последните месеци. „Дадохме ясно да се разбере какво мислим относно арестите на учители, съдии и журналисти и ще продължаваме да го правим“, категоричен е Щайнмайер.

За него предстоящата по-късно днес среща между Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин ще има позитивно значение за Турция и няма да се отрази на членството на страната в НАТО.

„Не смятам, че връзката между две страни може да бъде толкова силна, че Русия да може да предложи на Турция алтернатива на сигурността, която членството в НАТО може да предложи“, смята германският външен министър. „Турция е важен партньор на НАТО и трябва да остане такава“, категоричен е още той.

Коментарите на Щайнмайер са по повод изразените на няколко пъти заявки на турската страна, че ще прекратят изпълнението на споразумението за ограничаване на потока на бежанци от турските лагери към ЕС, ако не бъдат премахнати европейските визи за турски граждани.

По отношение на опасенията на европейски лидери за големия брой арестувани след опита за преврат в Турция Ердоган коментира: „Западът не трябва да се притеснява от броя на арестуваните. Западът трябва да прояви солидарност с Турция, която подкрепи своите демократически ценности. За съжаление, вместо това, предпочетоха да оставят Турция сама“.

Ердоган подчерта в интервю за френското издание Le Monde в понеделник, че в Турция има 3 млн. бежанци, а грижата на ЕС е те да не пристигнат на негова територия.

„Ако нашите искания на бъдат удовлетворени, реадмисията няма да бъде възможна“, категоричен е турският президент. 

Последни новини
Още от Новини