Ръстът на американското производство се забавя през юли

Бизнесът остава предпазлив

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американското производство се разширява през юли, макар и с по-бавен темп, съобщава Bloomberg. Данните дават сигнал за постепенно подобрение, което може да помогне на икономиката да се възстанови след слабото първо полугодие.

Съставеният от Института за управление на доставките индекс се забавя до 52,6 след достигането на едногодишен връх от 53,2 месец по-рано, показа доклад в понеделник, 1 август. Границата е 50, като стойности над това ниво означават растеж. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 53.

Предприятията намаляват броя на служителите си, въпреки че миналия месец данните за поръчките и продукцията бяха добри, което е сигнал, че производителите остават фокусирани върху съкращаването на разходите на фона на стремежа на икономиката да набере скорост. По-големите правителствени разходи са в опит да спомогнат за ограничаването на последствията от отслабналото глобално търсене и намаляването на корпоративните инвестиции.

Бизнесът остава предпазлив – той трябва да остане на върха при тази променяща се среда“, каза Сам Булард, главен икономист в Wells Fargo Securities. „Компаниите не са склонни да увеличават инвестициите си и да назначават нови хора в такава среда

Очакванията за производствения индекс в проучването на Bloomberg варират от 51,1 до 54.

Индексът на ISM за новите поръчки се променя леко до 56,9 през юли след 57 месец по-рано. Измерителят за производството се повишава до 55,4 от 54,7.

Заетост в производствения сектор

Индексът, показващ заетостта в производствения сектор, спада до 49,4 през юли от 50,4 през предходния месец. Той се свива за седми пореден път за последните 8 месеца.

Докладът показва също, че производствените запаси се свиват през юли, докато цените се повишават с по-бавен темп.

Фед предпочита да остане в изчаквателна позиция, докато не се отчете прогрес при инфлацията, заетостта и перспективите пред глобалния растеж. 

Последни новини
Още от Новини