Германия: 4 нападения за седмица

Министърът на вътрешните работи поиска да не се обвиняват бежанците

Бундестагът в Берлин. 20 юли 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Бундестагът в Берлин. 20 юли 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Германците преживяха за една седмица четири нападения. Първото – във влака в Бавария в понеделник, 18 юли, отговорността за което пое Ислямска държава – е и първа атака на германска територия, съобщава AFP.

Само в неделя, 24 юли, станаха две нападения.

За няколко дни 10 души загинаха, а 53 бяха ранени.

Нападенията, чиито мотиви са различни, биха могли да навредят на политиката на прием на мигранти, предприета от Берлин, която и без това предизвика силен дебат в страната.

Три от четирите атентата бяха извършени от бежанци – афганистански или сирийски.

 

18 юли, Вюрцбург, Бавария

В 21:15 афганистански бежанец на 17г. нападна с брадва пътници в регионален влак и рани четирима души, преди да бъде спрян от полицията при бягството си в съседна индустриална зона. Младежът пристигнал Германия преди 1г. и от две седмици живеел в приемно семейство в Бавария.

Мотив

Ислямска държава/ДАЕШ пое отговорността.

 

22 юли, Мюнхен, Бавария

Младеж от германско-ирански произход, Давид Али Сонболи откри огън по ресторант на MacDonald’s до търговски център и уби девет души, преди да се самоубие. Разследването засега отхвърля хипотезата за ислямски тероризъм, въпреки че младежът подготвял нападението от 1г.

Мотив

Полицията съобщи за открити документи, които показват влиянието на други масови убийци като Андерс Брайвик, виновен за смъртта на 77 души в Норвегия.

 

24 юли, Ройтлинген, Баден-Вюртенберг

Въоръжен с мачете мъж нападна минувачи на улицата пред гарата на Ройтлинген, на 40км от Щутгарт. Една жена загина, други двама души са ранени. Според полицията нападателят е 21-годишен сириец, подал молба за бежански статут, известен на органите на реда.

Мотив

„Престъпление от страст” е предпочитаната хипотеза на разследването.

 

24 юли, 22:12, Ансбах, Бавария

Второ нападение в един и същи ден. 27-годишен сириец се взриви по време на музикален фестивал с 2500 души. Няма жертви, освен самият нападател, 12 души са ранени. Нападателят бил спрян на входа на фестивала. Молбата на мъжа за бежански статут отпреди година била отхвърлена.

Мотив

„За съжаление това е нов атентат”, каза вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман, който „не изключи” ислямистки мотиви. Мъжът бил приеман два пъти в психиатрия и три пъти е правил опит за самоубийство. Сириецът е трябвало да бъде експулсиран към България, каза Тобиас Плате, говорител на вътрешното министерство на Германия.

 

„Потресени сме от събитията през уикенда”, каза правителствената говорителка Улрике Демер пред пресата в понеделник, 25 юли, цитирана от Bloomberg. Демер каза още, че канцлерът Меркел следи внимателно събитията от провинцията, близо до Берлин. Четиримата нападатели не дават „ясна картина” на мотивите, каза Демер.

 

Германия избягваше досега големи терористични атаки на своя територия, за разлика от стотиците загинали в Париж, Брюксел и Ница в последната година. Докато мащабът на насилието в Германия е по-малък от Франция и Белгия, последните инциденти могат да усилят натиска над Меркел по миграционния въпрос на фона на поредицата от кризи в Европа, пише Bloomberg.

 

Бежанците

В понеделник, 25 юли, министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер отхвърли „общите подозрения” към бежанците след атентатите от последните дни.

„Няма да хвърляме съмнение към бежанците, дори и да има започнати процедури в някои изолирани случаи” срещу тях, каза де Мезиер, цитиран от АФП.

Стивън Майер, депутат от коалицията на Меркел призова за спокойствие и предупреди да не се правят прибързани заключения, особено по имиграционната политика на канцлера.

През 2015 Германия прие над 1 млн. бежанци.

 

Армията

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман предложи армията да бъде разположена на територията на страната в подкрепа на полицията при терористични атаки, съобщи DW.

Германската конституция след Втората световна война ограничава използването на Бундесвера в страната. Тези ограничения са остарели, каза Херман за Welt am Sonntag.

Идеята войници на Бундесвера да се разположат на територията на страната е противоречива в Германия. От години политиците спорят дали да променят конституцията за тази цел, пише DW.

Полицейски патрул на Карлсплац в Мюнхен. 23 юли 2016. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини