Корпоративният данък във Великобритания пада до 15%

Финансовият министър Джордж Озбърн постави тази цел на фона на Brexit

Джордж Осбърн, финансов министър на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Джордж Осбърн, финансов министър на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн постави цел за намаляване на корпоративния данък в страната до 15% в опит да задържи бизнес инвестициите след вота за напускане на ЕС.

Джордж Озбърн каза, че приема резултата от референдума и сега ще се опита да смекчи ефектите му върху икономиката.

Към момента корпоративният данък във Великобритания е на ниво от 20%, а през април трябва да падне до 19%. До 2020 ставката трябваше да стигне 17% според досегашния план.

Озбърн каза, че стои зад предупрежденията си за евентуалното влияние на Brexit, които даде преди гласуването, включително и рецесия. Планираното данъчно облекчение ясно очертава рисковете пред британската икономика на фона на напускането на ЕС.

Корпоративният данък във Великобритания е един от най-ниските в развитите страни, а още след референдума анализатори изтъкнаха, че допълнителното му понижаване може да се отрази положително на икономиката и да е сред позитивите след Brexit.

Планът обаче може да се отрази негативно на постигането на целта Великобритания да излезе на бюджетен излишък до 2020, която Осбърн заложи преди няколко месеца. Още през миналата седмица финансовият министър на страната намекна, че постигането на тази цел може да убегне на управляващите на фона на Brexit.

Джордж Озбърн призова новия премиер на Великобритания, който и да е той, да договори възможно най-голям достъп на страната до единния пазар на ЕС. Финансовият министър обаче призна, че натискът за ограничаване на миграцията вероятно ще направи задачата много трудна.

 

Последни новини
Още от Новини