$12 млрд. финансова подкрепа за Украйна?

Ключов въпрос пред кабинета на Володимир Гройсман е пенсионната реформа

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Министър-председателят на Украйна смята, че страната може да получи $12 млрд. финансова подкрепа от международните кредитори през тази година. Едно от основните предизвикателства, с които трябва да се справи неговият кабинет е пенсионната реформа, съобщава Bloomberg.

Средствата включват над $4 млрд. трансфери от МВФ, както и двустранна ликвидна подкрепа от партньори като САЩ, каза Володимир Гройсман в интервю. Преговорите с базираната във Вашингтон институция, която се очаква да се произнесе по третия транш от спасителния заем за Украйна този месец, ще бъдат съсредоточени върху пенсионната реформа – въпрос, който ще предизвика остър дебат с популистко настроените депутати в парламента, смята Гройсман.

Външното финансиране подпомага икономическото възстановяване на Украйна, докато условията, поставяни от кредиторите, подпомагат модернизирането на институциите в бившата социалистическа република след десетилетия на корупционни практики.

Споровете във връзка с бюджета и политическите сътресения доведоха до задържане на третия транш по спасителния заем от МВФ за Урайна в продължение на осем месеца. Последният транш беше намален от $1,7 млрд. до $1 млрд., коментира гуверньорът на централната банка Валерия Гонтарева миналата седмица.

Пенсионната реформа в Украйна, при която някои професии като миньори и прокурори могат да се пенсионират твърде рано, е „много болна“, предоставяйки в крайна сметка минимален доход, с който хората трудно могат да оцеляват, смята Гройсман.

Стабилната икономика е ключ към предоставянето по-големи пенсии, каза още той. Докато БВП на Украйна нараства с 0,1% през първото тримесечие на 2016 спрямо същия период на миналата година, на месечна база икономиката на страната се свива с 0,7%, записвайки първи спад след 18-месечната рецесия, която продължи до средата на 2015.  

Последни новини
Още от Новини