Обама: Омраза предизвика терористичния акт във Флорида

Нападателят на гей бара в Орландо е гражданин на САЩ

Американското знаме е свалено в знак на траур след убийствата във Флорида. 12 юни 2016. Вашингтон. Photographer: Pete Marovich/Bloomberg Американското знаме е свалено в знак на траур след убийствата във Флорида. 12 юни 2016. Вашингтон. Photographer: Pete Marovich/Bloomberg

Президентът на САЩ Барак Обама нарече масовото убийство в нощен клуб в Орландо, Флорида "терористичен акт" и "акт на омраза" срещу хомосексуалната общност. Той призова американците са решат дали това е "страната, в която ще живеят", съобщи Bloomberg.

29-годишен гражданин на САЩ застреля 50 души и рани още 53 в гей клуб в Орландо, Флорида, преди да бъде застрелян от полицията. Нападението стана в нощта на събота срещу неделя, 12 юни 2016.

Омар Матин, авторът  на най-големия терористичен акт в САЩ след 11 септември бе описан от семейството си като нестабилен и склонен към насилие. Два пъти е бил разпитван от ФБР за предполагаеми връзки с терористични организации, но без да бъдат открити доказателства, съобщи Bloomberg.

Омар Матин е бил служител на G4S Plc, британска охранителна компания с клиенти в над 100 страни, включително правителството на САЩ, съобщи Bloomberg. Компанията потвърди, че Матин е работел за нея от 10 септември 2007. Според G4S по време на нападението не бил на работа. G4S казва, че сътрудничи на разследването.

 

Масовото убийство във Флорида промени предизборната кампания на кандидатите за номинация за президентските избори. Хилъри Клинтън, която се предполага, че бъде номинацията на демократите отмени митинга, на който трябваше да дойде и президентът Обама в Грийн Дей, Уисконсин.

Клинтън осъди омразата към хомосексуалните и призова за подновяване на усилията срещу международните терористични групировки. Тя настоя за по-строги закони срещу носенето на оръжие, подновявавайки националния дебат.

Кандидатът на републиканците Доналд Тръпм осъди имиграцията на мюсюлмани в САЩ и поиска оставката на президента Обама и Клинтън за това, че не са използвали думите "радикален ислям" в изявленията си, осъждащи нападението.

Чуйте обобщението на Ивон Ман от Bloomberg News и изказванията на президента на САЩ Барак Обама, кмета на Орландо Бъди Дайър, Мухамад Мусри от Ислямско общество, Централна Флорида.

 

Последни новини
Още от Новини