Ръстът на строителния сектор във Великобритания се забавя през май

Новите поръчки се понижават за пръв път от април 2013

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Строителните компании във Великобритания са преминали през пореден труден месец през май. Ръстът в сектора се забавя до най-слабото си ниво от близо три години, сочи докладът на частната изследователска компания Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора се понижава от 52 пункта през април до 51,2 пункта през май, което е под очакванията за стойност от 51,9 и малко над критичното ниво от 50 пункта. Стойностите под границата от 50 пункта индикират свиване в сектора, а над 50 пункта - разширяване.

Участниците в проучването посочват, че цялостното забавяне на пазара и закъснението на клиентите при взимането на решения се обясняват с референдума за еврочленството, който ще се състои на 23 юни. 

Новите поръчки се понижават за пръв път от април 2013.

Все пак има сигнали, че строителните компании остават сравнително оптимистично настроени за перспективите за растеж. Повече от половината от анкетираните очакват повишение в обема на работа през идната година, а едва 14% очакват спад.

В резултат на това създаването на работни места през май се ускорява и достига четиримесечен връх.

Жилищното строителство се повишава, но с един от най-слабите си темпове от началото на 2013 насам. Ръстът в сферата на бизнес имотите е най-слабият от близо три години. Инфраструктурното строителство стагнира през май и се представя най-зле от трите подизмерителя вече втори пореден месец.

Като цяло участниците в проучването съобщават за липса на доверие сред клиентите им, провокирана от несигурността преди референдума. Физически и юридически лица проявяват неохота да правят поръчки и да подписват договори преди гласуването.

Последни новини
Още от Новини