Сигурността на Евро 2016 ще струва 34 млн. евро

90 хил. служители по сигурността ще бъдат ангажирани за футболния форум

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Ако в съботната вечер на футболния мач между Пари Сен Жермен и Марсилия е някакъв показател за Евро 2016, започващият след две седмици турнир ще бъде кошмар за френските сили за сигурност. Напоследък органите на реда в страната бяха подложени на сериозни изпитания след миналогодишните терористични нападения и продължаващите политически протести.

Въпреки двуметровата стена, която обграждаше стадиона, някои от всичките 80 хил. привърженици на кръвните врагове ПСЖ и Марсилия успяха да внесат забранени предмети на Стад дьо Франс, включително димки, факли и бомбички. Трийсет души бяха арестувани, а на полицията се наложи дори да използва сълзотворен газ.

"Казаха ми, че част от димките са били внесени на стадиона в сандвичи", каза пред Bloomberg Жак Ламбер, ръководител на организационния комитет на Евро 2016. "Вместо наденица, те са сложили димка във вътрешността на хляба. Ако това е така, ние трябва да отваряме сандвичите на всички. Нашата задача е особено сложна".

Случаят подчертава мащаба на тежката работа на органите на реда за осигуряване на безопасността на очакваните 2,5 млн. зрители в едномесечното Европейско първенство, започващо на 10 юни. Турнирът е вторият най-голям във футбола след Световното първенство, като тази година форматът е разширен и включва 24 страни спрямо досегашните 16. Националните отбори ще изиграят 51 мача в 10 града в цяла Франция.

Около 90 хил. служители по сигурността ще бъдат ангажирани за събитието, включително 13 хил. частни охранители, съобщават от Министерството на вътрешните работи на Франция. Около 10 хил. от тях ще бъдат разположени на ключови места, с акцент върху транспортната инфраструктура.

Френските държавни и местни власти са отговорни за цялостната безопасност на турнира, който е под егидата на УЕФА. Очаква се за да се гарантира сигурността по стадионите, тренировъчните игрища и хотелите ще бъдат похарчени 34 млн. евро, като по-голямата част от сумата дойде от френското правителство.

Едно успешно организиране на форума ще донесе още един дивидент за репутацията на Франция. Страната е кандидат за домакин и на Летните олимпийски игри през 2024.

Последни новини
Още от Новини