Биткойнът на 20-месечен връх

Криптовалутата отново се търгува на нива от над $500

Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Биткойни. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Криптовалутата биткойн отново започна да набира скорост, като на 28 май 2016 проби границата от $500 за първи път от август 2014 насам, предаде CoinDesk. Информация от специализирания в сферата на биткойна сайт показва, че към 30 май 2016 биткойнът се търгува на ниво от $535.

Данни от търговската мрежа за търговия с биткойни Whaleclub показват, че засега настроенията по отношение на биткойна са бичи, но не се знае докога ще продължи това.

През последните месеци криптовалутата набра сериозна популярност в Китай, като привлече и предприемачи, намиращи нови приложения на биткойна и създаващи платформи, чрез които криптовалутата да се търгува или използва по определен начин. През последните 30 дни 93% от търговията с биткойни се е извършвала в китайски юани, показват данни на bitcoinchart. Едва 6% от обемите са били изтъргувани в долари, а за еврото остава 1%.

Бившият трейдър от Citigroup Артър Хейс е един от предприемачите в сферата. През 2014 заедно с двама приятели той основава Стоковата борса за биткойни, като идеята е тя да играе ролята на институция като Чикагската фондова борса. И най-важното – да позволи на хората да използват криптовалутата, за да инвестират в ценни книжа, които не са лесно достъпни на пазарите в техните държави, особено що се отнася до Китай.

С увеличаването на цената на биткойна той става по-привлекателен и за т.нар. „копаене“ или добив на биткойни. Повече за процеса на добиване можете да видите тук.


 

Последни новини
Още от Новини