Повече от двоен ръст за продажбите на дронове в САЩ

90% от купувачите са на възраст над 31 години

Дрон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Дрон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Броят на дроновете, продадени в САЩ, нараства с 224% от април 2015 до април 2016, сочи доклад на компанията NPD Group.

Летният сезон има голяма роля за постигането на този резултат. Тогава продажбите на дронове се увеличават с 445% в сравнение със същия период на 2014, пише MarketWatch.

Изискванията на федералното правителство за регистрация на операторите на дронове не успяват да ударят продажбите. Те се удвояват на месечна база през ноември и декември. Голяма част от собствениците на устройствата първоначално се съпротивляват на регистрацията, защото са против предоставянето на лични данни и плащането на регистрационна такса от $5. Но след стартирането на процеса по регистрация през декември 2015 близо половин милион собственици са регистрирали дроновете си.

90% от хората, купуващи си дронове, са над 31 години. 45,6% са тези на възраст между 32 и 51, а 45% са над 52 години. Това показват данни от отделно проучване на Skylogic Research.

Забелязва се също, че хората не купуват дронове от известните търговци на дребно като Target или Best Buy. По-голямата част от устройствата са закупени или директно от производителя, или от специализирани търговци.

Китайският производител DJI заема 50% пазарен дял в Северна Америка. Следват го 3D Robotics and Yuneec със съответно 7% и 4%.

Макар правилата около летящите дронове да остават важен фокус за Американската федерална авиационна администрация (FAA), направените подобрения в самата технология ги прави по-лесни и безопасни за опериране.

И докато сега дроновете се използват основно за любителско заснемане, предстои това да се промени тази година. През юни се очаква FAA да обяви нова регулация, известна като Part 107, която да намали ограниченията за хора и компании, които искат да използват дроновете за търговска цел. 

Последни новини
Още от Новини