Заетостта във Великобритания на 35-годишен връх

Броят на заетите хора в страната достига 31,58 млн.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Заетостта във Великобритания расте през първите трите месеца на годината до най-високото си ниво от 1971 - откогато се води статистиката, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Националната статистическа служба.

Броят на заетите хора достига 31,58 млн. през януари-март, което е с 44 хил. повече в сравнение с периода октомври – декември 2015 и с 409 хил. повече спрямо първото тримесечие на миналата година.

Експертите в институцията не виждат категорично доказателство, че предстоящият референдум за еврочленството на страната създава натиск в низходяща посока върху заетостта. 

„Темпът на заетост достига поредно рекордно ниво, но този път увеличението е скромно. Безработицата остава почти без промяна и това е доказателства, че пазарът на труда може би отслабва“, казва Дейвид Фрийман, старши статистик в Националната статистическа служба.

Безработицата е 5,1% - същата както и през последните три месеца на 2015, но по-ниска спрямо същия период миналата година (5,6%).

Заплатите, включително бонусите, растат с 2% през тримесечието до края на март, което е над стойността от февруари от 1,9% и над очакванията на икономистите. Ръстът на седмичните възнаграждения без бонусите се забавя от 2,2% до 2,1%.

Въпреки че условията на трудовия пазар се затегнаха рязко през изминалата година, заплатите остават под нивото отпреди криза и прекалено ниски, за да стимулират инфлацията.

Последни новини
Още от Новини