Moody's понижи рейтинга на Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн

Евтиният петрол влоши кредитния профил на Риад

Риад, Саудитска Арабия. 9/1/2016. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg Риад, Саудитска Арабия. 9/1/2016. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Рейтинговата агенция Moody's понижи оценката на Саудитска Арабия, Бархейн и Оман, трите страни от Персийския залив, засегнати от ниските цени на петрола, съобщи АФП.

Дългосрочната оценка на Саудитска Арабия е понижена на А1 от Аа3 с мотива, че спадът на цените на петрола е довел до "значително влошаване" на кредитния профил на най-големия износител в света.

Проектът за диверсификация на саудитската икономика обаче накара Moody's да задържи стабилна перспективата на развитие на страната.

"Ниските цени на петрола доведоха до значително влошаване на кредитния профил на Саудитска Арабия", се казва в съобщението на Moody's.

"Комбинацията от нисък ръст, високи нива на дълг и по-малки вътрешни и външни буфери поставят кралството в по-малко добра позиция за бъдещи удари".

Рейтингът на Бахрейн бе намален до Ba2 от Ba1, а на Оман - на Baa1 от A3, като перспективата за страните-износителки заедно с Абу Даби, Катар и Кувейт е негативна, съобщава Bloomberg.

Суровият брент е почти 40% по-евтин от ноември 2014, когато Саудитска Арабия внесе предложение в ОПЕК да продължи добивите, защитавайки пазарния си дял.

Четете още: Какво очаква от срещата на ОПЕК през юни Нийл Аткинсън от Международната енергийна агенция.

Последни новини
Още от Новини