Русия и Швеция на нокти заради НАТО

Русия ще предприеме мерки, ако Швеция се присъедини към НАТО

Стефан Льовен, шведският премиер при пристигането си на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел на 17 март 2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Стефан Льовен, шведският премиер при пристигането си на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел на 17 март 2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Ако Швеция реши да се присъедини към НАТО, Русия ще предпиреме мерки. "От другата страна на границата ни ще има военно-политически блок, който ни смята за заплаха", каза руският външен министър Сергей Лавров, пише Investor.bg

Министър Лавров заявява в интервю за шведския вестник Dagens Nyheter, цитиран от Радио "Свободна Европа": "Няма да си помислим, че Швеция иска да ни нападне, ако се присъедини към НАТО", посочва Лавров в своето интервю. Той обаче допълва, че ако шведската военна инфраструктура мине под командването на Алианса, Москва ще трябва да предприеме нужните "военно-технически мерки" по северната си граница, защото от другата страна на границата има "военно-политически блок, който възприема Русия като заплаха". 

Министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом реагира в Twitter на казаното от Лавров така: "Шведската политика по сигурността се определя от Швеция, не от някого друг".

Швеция е член на ЕС, но не и на НАТО, припомня Newsweek. Кризата в Украйна обаче променя нагласите на шведите. При проучване през септември 2015 година 41% от шведите се обявиха "за" членството във военния блок. 39% са "против"

Последни новини
Още от Новини