Роумингът си отива, почти

Брюксел планира отпадане на таксите през 2017

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Намаляват се таксите за мобилни услуги, ползвани в друга държава от Европейския съюз. Решението влиза в сила от 30 април 2016 година. Това се казва в съобщение на интернет страницата на Европейската комисия, пише Investor.bg.Плановете на Брюксел са таксите за ползването на мобилен телефон в друга страна от общността да отпаднат до лятото на 2017 г.

 

Роумингът ще бъде ограничен до 0,05 евро (без ДДС) за минута за изходящо повикване рамките на ЕС допълнително към нормалната тарифа, която заплаща потребителят , водейки разговор по мобилния си телефон в собствената си държава. Цената на изходящо обаждане обаче няма да може да надвишава 0,19 евро.

За входящо повикване в роуминг клиентите на мобилни оператори ще плащат допълнително до 0,0114 евро за минута.

Досега роумнигът се заплащаше в размер на до 0,19 евро за изходящо и до 0,05 евро за входящо обаждане в рамките на минута.

Намаляват и таксите, които клиентите ще плащат при изпращане на SMS в рамките на ЕС - нормалната тарифа плюс до 0,02 евро за съобщение, но не повече от 0,06 евро за текстово съобщение, както и за мобилен интернет - нормалната тарифа плюс 0,05 евро за мегабайт.

Целта е до 15 юни 2017 година да отпаднат допълнителните такси, които налагат мобилните оператори при провеждане на разговор в рамките на ЕС. По този начин ще бъдат премахнати ограниченията пред единния цифров пазар в общността. 

Последни новини
Още от Новини