Америка гризе европейско сирене

Вносът на европейско масло в САЩ се е удвоил, а сиренето бележи 17% ръст

Различни сирена в новата хранителна секция на магазина на Whole Foods Market Inc. В Лос Анджелис, САЩ. 9 ноември, 2015. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Различни сирена в новата хранителна секция на магазина на Whole Foods Market Inc. В Лос Анджелис, САЩ. 9 ноември, 2015. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Когато беконът бе в изобилие в САЩ, той бе навсякъде, дори в американското сладко, сякаш във всеки бургер, използваше се дори за ароматизиране на бърбън. Така че, ако историята се повтори, сиренето ще бъде най-популярната американска добавка към храните.

САЩ буквално седи върху камари от масло и сирене, с които не знае какво да прави, а за всичко това вини европейците.

До момента, за 2015 и 2016, износът на Европейския съюз се е покачил, въпреки факта, че най-големият консуматор на европейски сирена, Русия, наложи търговски санкции в отговор на санкциите за Украйна. Пренасищането с мляко, срива на цените и слабото евро позволиха на ЕС да тръгне на лов за клиенти в Азия и Близкия изток, а продажбите на САЩ в тези региони са спаднали.

Европейските млечни продукти са толкова евтини в момента, че самите Съединени щати са се превърнали в нов Клиент номер 1 за някои продукти, внос от ЕС.  Вносът на масло от Европа се е удвоил през миналата година, а сиренето е подскочило със 17 процента, сочат данните на Европейската комисия.  Резултатът е, че млечните продукти на Америка започват да формират хипер-запас в хладилниците, особено след като млечната промишленост на САЩ се е запътила към производствен рекорд.

Американската статистика сочи, че запасите на сирене в САЩ към края на март са най-високи от 1984 година насам, годината на издаване на албума Purple Rain на Принс. Повече от половината от доставките все пак се падат на американското сирене, на шведското се падат 2%, а всички останали сирена са класифицирани, като „други“.

„Експортът е труден, заради силния долар, и пазарът всмуква импортни стоки“, казва Кевин Белами, пазарен стратег за световните пазари в областта на млечната промишленост на Rabobank International в Утрехт, Холандия. „Там, където САЩ загуби бизнес, Европа го спечели“.

ЕВРОПА

Тази година, ЕС увеличи износа на масло с 27%,  а спедицията на сирене се е покачила с 13%, сочат данните на Европейската комисия.

Въпреки че продажбите са се покачили, картината все още е доста нерадостна за европейските фермери, които от месеци предупреждават, че рекордно ниските цени ги довеждат до фалит.

Средните цени на сурово мляко в Европа се сринаха до най-ниските си нива от 2010 година насам. Цените в САЩ също започнаха да падат, като някои видове сирена тази седмица се търгуват на петгодишно дъно.

 

Последни новини
Още от Новини