Саудитският план за поствъглеродната ера

На 25 април 2016 ще бъде представена "Визията за кралството" на зам.-престолонаследника принц Мохамед

Риад, Саудитска Арабия. 10 януари 2016. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg Риад, Саудитска Арабия. 10 януари 2016. Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Планът на Саудитска Арабия за поствъглеродната ера ще трябва да преодолее някои десетилетни навици на разчитане на продажбите на петрол за икономически растеж, работни места и инфраструктура, съобщава Bloomberg.

Почти осем десетилетия откакто първият петрол бе открит в страната, Риад се готви за "Визията за кралство Саудитска Арабия" на заместник-престолонаследника принц Мохамед Бин Салман.

Програмата е опит да се намали зависимостта на страната от износа на суров петрол. Планът ще включва икономически, социални и други програми каза принц Мохамед в интервю за Bloomberg през април.

"Преходът от петролно базирана икономика към нещо друго е много труден", каза Грегъри Гоз, преподавател в Texas A&M University.

"Саудитците говорят за това от десетилетия, но не са направили много".

 

Част от плана предвижда продажба на по-малко от 5% от Saudi Aramco и създаването на най-големия в света суверенен фонд.

Властите предвиждат още мерки за преструктуриране на субсидиите, данък добавена стойност и налог върху енергийните и подсладените напитки и предмети на лукса.

Националната програма за трансформация, която ще стартира до 45 дни след обявяването си в понеделник, 25 април 2016, ще бъде насочена към насърчаване на икономическия растеж, създаване на работни места, привличане на инвестиции и повече контрол над държавната администрация.

Последни новини
Още от Новини