Гърция няма нужда от орязване на дълга докато той е устойчив

Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира темата „Гърция“ от Амстердам

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че Гърция няма нужда от облекчаване на дълга сега и няма да има нужда от разхлабване на дълговото си бреме докато тройката кредитори определя, че устойчивостта на дълга е подсигурена. 

Европейският механизъм за стабилност ще продължи да осигурява на Гърция преференциални условия по рефинансиране на дълговете за дълъг период от време, каза Шойбле в Амстердам. На 22 април там се проведе среща на финансовите министри на страните членки на еврозоната, на която те обсъждаха прогреса на Гърция по мерките, които страната трябва да предприеме по третия спасителен пакет. Тези операции не са част от спасителната програма за Гърция, но могат да помогнат за облекчаване на натиска върху Гърция, допълни Шойбле. 

„Анализът на устойчивостта на дълга определя дали са необходими мерки. Убеждението ми е, че такива не са необходими за следващите години“, каза Волфганг Шойбле. 

Целта,която Гърция трябва да изпълни според споразумението с кредиторите, е постигането на първичен бюджетен излишък от 3,5% от БВП до 2018 и тази цел „изглежда постижима“ по думите на германския финансов министър. 

Правителството на страната внесе закон в парламента в петък (22 април), в който са заложени реформи в пенсионна система на Гърция и се увеличава данъка върху доходите за средната и високата класа. Освен това в закона са заложени увеличения на данъците върху хазарта и дивидентите. 

През седмицата стана ясно и че Гърция е постигнала споразумение с крредиторите за повишаване на ДДС от 23% нa 24%. 

 

 

Последни новини
Още от Новини