Венецуела с нова порция странни мерки за пестене на ток

Николас Мадуро разпореди смяна на часовото време в страната

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуелският президент Николас Мадуро разпореди смяна на часовото време в страната с цел понижаване на потреблението на ток, съобщава Investor.bgЗа последно часовата зона във южноамериканската държава беше сменена от предшественика му Уго Чавес през 2007.

Заради продължителната суша електрическата система в страната е на ръба на колапса и президентът определи 18 април, понеделник, за почивен ден. Освен това той възнамерява допълнително да ограничи потреблението на ток в моловете. Водата в най-голямата водноелектрическа централа във Венецуела се понижава до рекордни ниски нива, а захранва с ток 75% от 3-милионното население на столицата Каракас. 

„Ще променя часовата зона във Венецуела от 1 май, за да спестим електричество“, заяви Мадуро в обръщение, излъчено по държавната телевизия. „Ще обясня тази мярка през идните дни, но е част от една и съща цел: да преодолеем тази ситуация“, допълва президентът. Той не уточнява дали преместването на стрелките ще е с час назад или напред, но обеща да даде подробности на следващия ден. През 2007 Чавес промени часовата зона с 20 минути назад.

Заплахата от продължително изключване на тока, както и от евентуален режим на водата допълнително усложнява живота на населението, което вече е свикнало с дългите опашки пред магазините за стоки от първа необходимост. Венецуела се борси с недостиг на основни продукти, трицифрена инфлация и тежка рецесия на фона на свитите приходи от износ на петрол.

Преди да определи понеделник за почивен ден, Мадуро заяви, че всеки петък от май ще бъде почивен ден за държавните служители, за да се пести ток. По Великденските празници миналия месец пък имаше едноседмична ваканция. Според президента това е икономисало 22 сантиметра от нивото на язовира „Гури“ в щата Боливар.

Ако нивата паднат под 240 метра надморско равнище, правителството може да бъде принудено да затвори ВЕЦ-а, за да избегне повреда на турбините, което пък неизбежно ще доведе до режим на водата. По официални данни нивото в момента е 243 метра.

Последни новини
Още от Новини