Ципрас е уверен в преговорите с кредиторите

Гърция не е сама, заяви премиерът

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Своята увереност, че Атина ще приключи преговорите по първия преглед от спасителната програма без допълнителни мерки, изрази премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас.

"Гърция не е сама", заяви той в разгорещен дебат в парламента, пише Investor.bg.

Ципрас беше категоричен, че икономиката на Гърция ще се върне към растежа, а хората - ще приключат периода от шест години на "бедствия" и тежки икономии.

В  своята реч пред депутатите гръцкият премиер посочи още, че правителството ще започне да разследва отпусканите заеми от страна на банките и медии. Според него "триъгълникът на корупцията"  между банките, политическите партии и медиите, е планиран и създаден с цел да облагодетелства икономическите елити в страната.

Алексис Ципрас разкритикува остро и опозицията в лицето на "Неа демократиа", обвинявайки ги в подкрепа на Международния валутен фонд (МВФ) и неговата политика на икономии. "Вие сте по-католици от папата", заяви той на лидера на партията Кириакос Мицотакис.

Според гръцкия премиер Мицотакис е дискредитирал страната с искането си за предсрочни избори преди да бъде приключен прегледът на мерките по третата спасителна програма. Това е показател, че опозиционната партия се стреми единствено към властта, смята Ципрас.

"Това е вашата цел, но тя няма да се случи. Трябва да разберете, че ще ви се наложи да почакате дълго време", каза още лидерът на управляващата Сириза.

Кириакос Мицотакис коментира от своя страна, че правителството превръща Гърция в "бананова република". "Интересите на страната не съвпадат с вашите интереси. Интересът на страната е да напуснете по-скоро рано, отколкото късно", заяви той.

"Неа демократиа" ще гласува за предложението за разследване на заемите за партии и медии, макар и СИРИЗА да не иска да подкрепи идеята на опозицията да бъдат разследвани причините за банковата ваканция през миналото лято.

Малко по-късно депутатите одобриха създаването на комисия, която да разследва отпускането на банкови заеми за политически партии и медиите в страната. 

Последни новини
Още от Новини