Ето как Илън Мъск смята да изпраща туристи в космоса

Bloomberg LP обяснява

Снимка: Bloomberg LP Снимка: Bloomberg LP

За първи път в историята НАСА иска да делегира рутинни мисии за снабдяване на космическите станции на частни компании. Но много повече е заложено на карта освен доставките на храна и оборудване. Тези „космически таксита“ се надяват скоро да започнат да пренасят астронавти. И след това туристи.

Ето я ситуацията. Тези четири компании, които виждате тук, включително Space X на Илън Мъск, стоят космически апарати, които трябва да пренасят както оборудване, така и хора в космоса.

За да станат туристическите пътувания реалистични тяхната цена ще трябва да спадне. Космическите предприемачи разчитат на четири думи, за да намалят разходите: ракети за многократна употреба. Досегашните ракети спомагателни ракети просто изгаряха щом влизаха в земната атмосфера. Мъск казва, че създавайки спомагателни ракети, които вместо това се приземяват, може да намали разходите за пътуване сто пъти. През 2015 както Space X, така и Blue Origin приземиха такива ракети.

Ето го и проблемът. Откакто програмата за космически совалки на НАСА приключи през 2011 космическата агенция се фокусира на Марс и далечните кътчета на космоса. Това означава, че руските космически кораби „Съюз“ са единствената възможност на НАСА да изпраща астронавти в орбита. Тези пътувания струват $70 млн. на място. Някои смятат, че частната конкуренция ще смъкне цената и с нея – цената на космическите изследвания, но има много реални опасения за безопасността. Spaceship 2 на Virgin Galactic, създаден да пренася туристи до предела на космоса се разби по време на тестови полет през октомври 2014, убивайки пилота. Но за търговска компания освен че ще бъде трагедия катастрофа с пътници на борда може изцяло да сложи край на космическите полети. Засега единствената опция на НАСА изглежда, че е Русия.

 

Последни новини
Още от Новини