Китайските инвестиции в австралийското земеделие будят опасения сред местните

Журналистът Пол Алън от Bloomberg News докладва за продажбата на най-големият производител на мляко в Австралия на китайски инвеститор

Износът на австралийско телешко за Китай Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Износът на австралийско телешко за Китай Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Bindaree Beef в сърцето на Австралия китайските инвестиции са приветствани с широки обятия. Семейната кланица продава почти половината си бизнес на Shan Dong Delisi Food за $100 млн. Това ще удвои добитъкът на Bindaree Beef, за да се посрещне неутолимия китайски апетит за австралийско телешко. От почти нищо преди 10 години австралийския износ за телешко за Китай нарасна експоненциално, достигайки почти $700 млн. миналата година. Въпреки това китайските инвестиции в австралийска земеделска земя е политически горещ картоф. Продажбата на най-големият австралийски производител на мляко Van Diemen's Land на китайският купувач Лу Чян Фунг за $200 млн разбуни местните страсти.

Въпреки това е заблуда, че австралийската земя бива поглъщана от Китай.

През последните пет години Китай имаше около 3.4% дял от всичките инвестиции в земеделието, заяви Джеймс Лоренсън от Australia China Relations Institute

САЩ и Великобритания съставляват огромното мнозинство от чуждите инвестиции в австралийското земеделие. Van Diemen's Land вече беше чуждо притежание – на новозеландски консорциум. Но много се надяват да я видят върната под австралийски контрол.

"Основната ми грижа е, че друга чужда фирма ще я закупи и ще пропуснем тази възможност да върнем в наше притежание най-големият млечен производител в страната", каза независимият депутат Андрю Уилки.

Но други казват, че Австралия се нуждае от повече китайски инвестиции в аграрния сектор. Много повече.

Проблемът е... Всъщност те са много, но един от най-големите към настоящия момент е капиталовият недостиг. ANZ преди две години прогнозира, че всяка година имаме капиталова дупка от по $9 млрд. в аграрния сектор. Ако не запълним тази дупка няма да можем да изнасяме хранителните си продукти на пълният си потенциал, каза Лоренсън.

И Китай, със своята растяща средна класа, остава очевиден източник на този капитал, тъй като австралийската икономика се трансформира от добивна в хранителна. Пол Алън, Bloomberg. 

 

Последни новини
Още от Новини