Nestle очаква възстановяване на потреблението в Русия

Най-големият производител на хранителни продукти в света очаква възстановяването да започне през втората половина на 2016

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големият производител на хранителни продукти в света Nestle SA очаква спадът на потреблението в Русия да се успокои до края на годината, пише Bloomberg.

“Надяваме се, че възстановяването ще започне през втората половина на 2016“, каза Маурицио Патарнело, управител на Nespresso в Русия и Евразия, в свое интервю. Докато тази година се очаква да остане под натиск, обемите ще спрат да се понижават през следващата година. „Ще отнеме време, докато се върнем към нивата, които имахме през 2013 – може би 2 или 3 години.“

Русия преминава през най-дългата си рецесия през последните две десетилетия. Брутният вътрешен продукт се е свил с 3,7% през 2015. Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, се очаква понижаване на БВП с още 1,5% през тази година. Потреблението на домакинствата се е потопило с 9% през 2015 и се очаква да се спадне с още 1,5% през 2016. През 2017 анализаторите прогнозират ръст както на БВП, така и на потребителската активност.

Ръстът на продажбите на швейцарския производител на хранителни продукти KitKat в Русия и Евразия се ускорява до 18% през 2015, след като компанията повиши цените в опит да се справи с високата инфлация, която достига средно 16%. Приходите достигнаха 102 млрд. рубли ($1,5 млрд.), като общите продажби на Nestle възлизат на 89 млрд. франка ($91 млрд.)

„Прогнозата на Nestle изглежда реалистична“, каза Владимир Тихомиров, главен икономист на BCS Financial Group. „Виждаме стабилизиране и повишаване на цените на петрола“. Това означава по-силна рубла, по-ниска инфлация и потенциално възстановяване на потреблението“. 

Последни новини
Още от Новини