Очаква се огромна сделка между Uber и Daimler

Uber възнамерява да купи в дългосрочен план шестцифрен брой автомобили от автомобилния гигант

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Базираният в Щутгарт германски автомобилен концерн Daimler е изправен пред вероятно най-голямата поръчка в корпоративната си история.

Американският технологичен стартъп Uber възнамерява да купи в дългосрочен план шестцифрен брой автомобили, пише икономическото списание manager magazin в своя нов брой, цитирано от Investor.bg.

Главните изпълнителни директори на двете компании Дитер Цетче и Травис Каланик вече са обсъдили сделката и са договорили подробностите, пише списанието, като се позовава на свои източници.

Въпреки това обаче поръчката зависи от редица условия. Така например Каланик проявявал интерес преди всичко към автономни превозни средства от флагманския модел на Mercedes, но такива Daimler ще изкара на пазара вероятно едва след 2020 г. И финансовото измерение на възможната голяма поръчка още не било съвсем ясно. Daimler обяви само, че за новите модели може да се мисли за сътрудничество с различни партньори.

Стойността на сделката, която е била обсъждана, със сигурност ще бъде огромна. При внимателно изчисляване около 100 000 автономно движещи се автомобили от S класата биха стрували около 10 млрд. евро.

Технологичният стартъп навлезе с услугата си UberХ в България на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

Припомняме, че в края на септември 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". 

ВАС се произнесе само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК без да се произнася по съществото на спора. Съдът не е потвърдил, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики".

Предстои ВАС да разгледа по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС все още не се е произнесъл дали Uber нарушава законите, или не. 

На 5 октомври генералният мениджър на компанията за България Димитър Радуков обяви, че услугата Uber Х е спряна временно в София.  Компанията имаше около 40 хил. потребители. 

В средата на ноември в студиото на Bloomberg TV Bulgaria той обяви, че решението на КЗК за забрана на операциите на Uber в България нарушава европейската директива за електронни услугикакто и член 56 от договора за ЕС, който не позволява на една държава да ограничава услуги, които се предоставят от фирма от друга държава. 

През януари  в блиц интервю за Investor.bg  Димитър Радуков заяви, че "Uber има нужда да назначи поне 40-50 инженери в София през 2016 г.". 

„Ако намерим повече подходящи кандидати обаче, броят им ще се увеличи. Единственото ограничение е свързано с това колко бързо ще намерим подходящите хора“, поясни Радуков.

Последни новини
Още от Новини