Продажбите на дребно в САЩ със спад през февруари

Данните за януари също бяха ревизирани и са негативни

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ бележат спад през февруари, докато ръстът от предходния месец беше ревизиран в посока надолу, като според последните данни спад е имало и през януари. Спадът през февруари е в размер на 0,1%, докато през януари – 0,4%, показват данни на министерството на търговията на САЩ.

Спадът в потреблението на стоки на дребно засегна доставчиците на автомобили, универсалните магазини и мебелните магазини. Данните са негативни за американската икономика, като поставят под въпрос доколко тя ще успее да се възползва от по-големия разполагаем доход на американските потребители заради евтините горива.

„Ставаме свидетели на по-високи разходи за наеми и здравеопазване, което може би премахва част от ползите за потребителите от евтините горива“, каза Скот Браун, главен икономист в Raymond James Financial.

Все пак прочитът на данните е по-добър от очаквания, като анкетирани от Bloomberg анализатори прогнозираха спад в продажбите на дребно в размер на 0,2% през февруари.

Последни новини
Още от Новини