Американският автомобилен пазар с най-силния си февруари от 15 години

Положителните данни обаче прескачат Volkswagen

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският автомобилен пазар процъфтява, но от това не печели най-големият европейски производител Volkswagen. Изпитващият затруднения след скандала с манипулираните данни за емисиите концерн е продал през февруари значително по-малко автомобили в САЩ. Компанията отчита спад на продажбите от 13% и е пласирала малко над 22 хил. коли.

Като цяло обаче браншът е продал с 8% повече автомобили в най-голямата в света икономика – най-добрия февруари от 15 години.

След рекордната 2015 г. за американския пазар и силния ръст през януари редица анализатори считаха, че пикът вече е достигнат, но очевидно засега не се очертава охлаждане, пише Investor.bg.

Рамковите условия остават добри – горивата са евтини, а кредите – изгодни, пазарът на труда расте, а с това и заплатите.

„Потребителите като цяло са предпазливи, но все пак достатъчно оптимистично настроени, за да могат да посегнат към такава покупка“, пояснява анализаторът Сам Булард от Wells Fargo.

Десетократно повече коли от Volkswagen е продал лидерът в САЩ General Motors (GM), който обаче отчита спад от 1,5 на сто. Причината са значително по-малко доставки за отдаващите коли под наем компании.

Иначе като цяло има значителни ръстове. Вторият по големина американски производител Ford успява да регистрира повишение от 20 на сто, Toyota е продала с 4% повече коли, а Fiat Chrysler – с почти 12%. Както при Chrysler, така и при Ford преди всичко са търсени джипове и пикапи. И във Volkswagen има такава тенденция – от модела Tiguan са продадени 3 хил. бройки, което е ръст от 78 на сто.

BMW е продала с 11% по-малко коли, а при Mercedes-Benz спадът е от 0,5 на сто. За сметка на това дъщерната на Volkswagen компания Audi се радва на нарастване от 2 на сто, а Porsche – от 11 на сто.

Последни новини
Още от Новини