Доларът няма да поскъпне с много през 2016

Нандини Рамакришнан Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Нандини Рамакришнан Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отрицателните лихви на BoJ се прилагат само върху свръхрезервите, а не върху всички резерви, каза стратегът "Глобални пазари" в JP Morgan Asset Management Нандини Рамакришнан.

"Жизненоважно е мерките за стимули да бъдат така структурирани, че да подкрепят вътрешно търсене. Особено тези сектори на икономиката, които имат здрави баланси. И негативните лихвени нива си имат своите лимити в постигането на това", каза Марк Карни, управител на Bank of England.

"Мисля, че той казва очевидното – че отрицателните лихви си имат своите ограничения. Това го виждаме в Япония. Мисля, че това е самото превъплъщение за кого точно е загрижен г-н Курода. Йената още се купува. Това може да се промени.

Може местните японски инвеститори да започнат да купуват чужди активи. Но Карни е прав – държавите не могат просто да решават всичките си проблеми с обезценка на валутата, както и че няма безплатен обяд. Но някой трябва да подсили ако всички други отслабват. Доларът ли е това? Или на тях им бе достатъчно? Фед продължава да говори за това.

Трудно е, защото доларът се покачи с толкова много през 2015. Очакваме поскъпването му да е по-малко тази година, но при положение, че ЕЦБ и BoJ обезценяват своите валути за долара няма друга посока освен нагоре. Не очакваме едно силно повишение на зелените пари като през 2015, но това е знак, че доларът е стабилен и няма да пада.

HSBC смята, че Bank of Japan ще понижи лихвените равнища с още половин процент. Какво е мнението на JP Morgan?

Не се ангажираме с точно число. Мислим, че японската централна банка има още място да намалява лихвите допълнително. Хитро е,че отрицателните лихви се прилагат само върху свръхрезервите, а не върху всички резерви.

И това беше най-важното през изминалите шест седмици.

 

Последни новини
Още от Новини