Турция няма да толерира съюзник с връзки с терористи

Хенри Майер и Степан Кравченко от Bloomberg

Сирийските кюрди предупреждават Турция за „голяма война“ с Русия, ако турски военни части навлязат в Сирия

Русия е обещала да защити кюрдските бойци в Сирия, в случай на сухопътна офанзива от страна на Турция. Този ход би довел до „голяма война“ заяви в интервю пратеник на групировката в Москва.

„Приемаме тази заплаха много сериозно, защото управляващата партия в Турция е партия на войната,“ заяви Роди Осман, който е начело на новооткритата представителна мисия на сирийските кюрди в Москва. „Русия ще отговори в случай на инвазия. Тук не става дума само за кюрдите. Те ще отбраняват териториалната цялост на Сирия.

Противопоставянето на интереси в Сирия даде начало на нова фаза в продължаващата вече пет години война, макар световните сили да се опитват да постигнат споразумение за примирие. Турция се опасява, че движението на кюрдите по нейната граница ще спомогне за оформянето на автономна държава и ще стимулира сходни амбиции сред нейното кюрдско малцинство. Но един наземна интервенция носи риска от конфликт с Русия, която подкрепя кюрдите и би разгневила САЩ, които гледат на групировката като на основен съюзник в борбата с Ислямска държава.

От миналата неделя, Турция обстрелва сирийските кюрди, а министър председателят Давутоглу ги обвини за атентатите в Анкара тази сряда, при които загинаха 28 души.

„Продължаваме да освобождаваме наши територии и това щеше да става по-бързо, ако не беше Турция,“ заяви Осман. Руски бойни самолети осигуряват подкрепа за кюрдската офанзива, която цели да установи пълен контрол по границата с Турция. Осман каза, че Русия също е обещала да подкрепи искането на сирийските кюрди автономия.

„Най-страшния кошмар“

Русия предоставя военна помощ на сирийските кюрди, а Николай Ковальов, бивш шеф на Федералната служба за сигурност, наследила съветската КГБ, заяви, че руските изтребители ще бомбардират турските сили, ако те навлязат в Сирия. Говорителят на президента Путин, Дмитри Песков, не отговори на искането за коментар.

Според Антон Лавров, независим военен анализатор, сирийските кюрди се опитват да създадат кюрдски автономен район в северна Сирия като обединят две територии между които има 100 километрова ивица контролирана от ислямските бунтовници.

„Това е мечтата на сирийските кюрди и най-страшния кошмар на турците,“ заяви Лавров по телефона.

В Анкара, Давутоглу каза, че атаката над военния автобус е проведена от въоръженото крило на сирийската Кюрдска демократична обединена партия, съвместно със сепаратистки бунтовници от базираната в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Sky News Arabia цитира Сали Муслим, председател на Кюрдска демократична обединена партия, който казва че групировката няма нищо общо с атентата. Никой не пое отговорност за взрива.

Терористична организация

Турските лидери гледат на Кюрдска демократична обединена партия като на сирийското крило на ПКК, която Турция и нейните съюзници САЩ и ЕС считат за терористична организация. Но САЩ не са съгласни с Турция по въпроса със сирийските кюрди, защото гледа на тях като съюзници срещу Ислямска държава.

Давутоглу заяви в четвъртък, че Турция „не може да толерира която и да е съюзна държава от НАТО, включително и САЩ“ да поддържа „връзки с терористична организация, която нанася удари в сърцето на Турция“.

Турските атаки над сирийските кюрди допълнително подклаждат напрежението с Русия, която формира военен съюз с групировката след като Турция свали руски боен самолет на границата със Сирия през ноември.

Руските бомбардировки в Сирия започнаха през септември и обърнаха хода на пет годишната война и това позволи на президента Башар Асад да се сражава както срещу бунтовниците, подкрепяни от САЩ и местните сили, включително и Турция, така и срещу Ислямска държава.

Освен военна помощ по въздуха, Русия доставя и амуниции на сирийските кюрди, според бившия заместник министър председател на Сирия Кадри Джами, кюрд, който е сред лидерите на опозицията базирана в Москва и има близки връзки с руското правителство и Кюрдска демократична обединена партия. Той заяви, че сирийските правителствени сили си сътрудничат със сирийските кюрди, за да изтласкат Ислямска държава и бунтовниците от северната част на страната.

 

Последни новини
Още от Новини