Протоколът на Фед показва притеснения за рискове пред САЩ

Може и да няма повишения на лихвите в САЩ през 2016

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Протоколът от последното заседание на Фед показа, че при дебатите за перспективите пред лихвите в САЩ прея януари централните банкери са изразили притеснения, че поевтиняването на суровините и нестабилността на финансовите пазари все повече излагат на риск американската икономика, съобщава Bloomberg. 

Централните банкери са оценили, че ефектите от тези развития в световната икономика върху американската икономика са неясни, но и че несигурността се е увеличила. Според много от тях тези развития увеличават негативните рискове пред перспективите.

Централните банкери от Фед прогнозираха, че ще вдигнат лихвите в САЩ на 4 пъти пред 2016, но случилото се в световната икономика от тогава може да доведе до охлаждане на намеренията им. Гуверньорът на Фед Джанет Йелън каза по време на речта си пред американските власти през миналата седмица, че паричната политика на институцията „съвсем“ не е предначертана и всяко решение за промяна ще е зависимо от данните. 

Инвеститорите вече не вземат предвид дори едно повишение на лихвите през 2016, а трейдърите прогнозират, че вероятността за вдигане на лихвите на следващата среща на Фед, която е на 15-16 март, е едва 6%. 

 

 

Последни новини
Още от Новини