Страховете от дефолт на Венецуела се засилват

В сряда държавните облигации на страната записаха спад трети пореден ден

Снимка: Meridith Kohut Снимка: Meridith Kohut

Някои твърдят, че Уго Чавес имаше способността да използва както харизмата си, така и огромното петролно богатство на Венецуела, за да кара останалите страни членки на ОПЕК да повишават или стабилизират цените на суровия петрол, пише Investor.bg.

Тези дни в Каракас обаче по-разпространеният рефрен е, че Николас Мадуро, избраният наследник на покойния социалистически лидер, не е Чавес.

Този месец правителството на Венецуела се опита и не успя да спечели подкрепа сред страните производителки на петрол в убеждаването на Саудитска Арабия да намали производството на суров петрол, за да се засили цената на венецуелския петрол.

В сряда венецуелските облигации отчетоха спад за трети пореден ден заради страховете, че страната е близо до дефолт и че членовете на икономическия екип на правителството са обсъждали спиране на плащанията по чуждия дълг.

„Вече сме в бездната и нямам никакви съмнения, че правителството ще падне“, казва Филипе Перез Марти, министър по планирането от времето на Чавес.

Подобен край ще направи Мадуро първия държавен политически лидер, паднал в резултат на сриналата се цена на петрола, която създава огромен недостиг на хранителни продукти и очаквания, че Венецуела ще изпадне в несъстоятелност по разходите за обслужване на заеми в размер на $10 млрд. тази година.

Франсиско Родригес от Bank of America (BofA) вярва, че преди дефолт обаче може да има смяна на режима: „Венецуела може би ще продължи да плаща на притежателите на облигации по-дълго, отколкото ще плаща заплатата на Мадуро“.

Ако цените на венецуелския петрол останат на сегашните нива от $25 за барел, приходите на страната от износ ще спаднат до $22 млрд, сочат изчисления на BofA. Без плащанията по облигации това ще остави около $12 млрд. за плащане по вноса – по-малко от една трета от разходите за внос през миналата година. Освен всичко друго Венецуела има да изплаща заем за $6,2 млрд. на Китай.

Освен ако не се предприемат конкретни действия, предупреждава Родригес, липсата на основни стоки драстично ще се влоши и ще захрани „огромни социални напрежения“.

Поредният удар, който понесоха потребителите, идва от търговските центрове, които започнаха да работят със съкратено работно време, за да пестят ток.

По-късно този месец Венецуела трябва да направи плащане по облигации на стойност $2,4 млрд. Правителството се възползва от намаляващите валутни резерви, които в момента възлизат на $15,4 млрд. Това е почти наполовина от резервите на Аржентина, която вече е в дефолт, но изглежда се опитва да се върне към нормално икономическо състояние.

Мадуро определи слуховете за дефолт като клеветническа кампания в „икономическата война“ на страната с враговете ѝ, основно САЩ. Междувременно се появиха съобщения, че централната банка води разговори с Deutsche Bank за възможен суап на злато, за да осигури повече пари в брой.

Макар че други производители на петрол като Азербайджан, Нигерия и Суринам се обърнаха към Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка за помощ, Хесус Фария, новият министър на чуждестранната търговия и инвестициите, „категорично отхвърли“ подобни действия.

„Няма да възприемаме неолиберални политики, дори в най-крайната ситуация“, каза той.

Ситуацията във Венецуела обаче вече е достигнала тази точка. Тя дължи милиони на млекопроизводители от Уругвай, на ООН под формата на годишни вноски и дори на единствения пилот на Венецуела във Формула 1, който не може да се състезава, тъй като държавната петролна компания PDVSA не е изплатила спонсорството си.

Американските компании с експозиция към Венецуела, включително Goodyear, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, American Airlines и PepsiCo, са принудени да отписват милиарди долари.

Но това е нищо в сравнение с това, през което обикновените венецуелци преминават всеки ден. Ценовият контрол и намаляващата твърда валута доведоха до сериозен недостиг на стоки, сред които сега са лекарства и репеленти срещу комари, и то на фона на регионалната епидемия от вируса зика.

Междувременно безмилостната печатница на централната банка захранва прогнозите, че инфлацията ще надмине 700% тази година. Според източници миналата година Венецуела е купила почти 5 млрд. банкноти от чужди доставчици – шесткратно повишение спрямо предишната година.

Някои спекулират, че перспективата за икономически срив и произтичащата от нея хуманитарна криза ще принудят Мадуро да приеме мерки за корекция, включително обезценяване и повишаване на цените на петрола.

Това обаче вероятно няма да бъде достатъчно. Очаква се законодателният орган, контролиран от опозицията, която води битка с правителството, в четвъртък да обяви „продоволствена криза“.

„Правителството смята, че има време и отлага корекционни мерки в момент, в който е изправено пред влошаваща се ситуация с недостиг на хранителните продукти“, казва Хосе Гуера, депутат от опозицията и бивш ръководител на икономическите проучвания в централната банка на Венецуела.

Лоренцо Мендоса, мениджър на най-голямата частна компания във Венецуела – производителя на храни и напитки Polar, призова правителството да спре задушаващата хватка на частния сектор и да потърси международна финансова помощ, за да избегне абсолютен колапс на хранителната индустрия.

Мадуро реагира гневно: „Ако не можеш да управляваш компаниите си, предай ги на тези, които могат, ти мошеник, крадец, олигарх и предател“.

А междувременно опашките пред магaзините всеки ден стават все по-дълги...

Последни новини
Още от Новини