Проф. Гецов: България е утвърдена космическа нация

Светът е бизнес, 10.02.2016

Елисавета Ненкова и проф. Петър Гецов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елисавета Ненкова и проф. Петър Гецов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България и Европейската космическа агенция(ЕКА)  вече имат подписана харта за европейските космически компании. Така българските компании ще имат възможност да участват в редица проекти на космическата агенция, което ще повиши тяхната конкурентоспособност. Секторите, в които може да се реализира подобно икономическо и техническо сътрудничество са мехатроника, микроелектроника, наблюдение на земята, сателитни комуникации и други. Започва да тече петгодишен период, след който страната ни може да стане пълноправен член на ЕКА. Елисавета Ненкова, гл. експерт в министерството на икономиката и проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания към БАН коментираха измеренията на подписаното споразумение, определяно, като „голяма победа за цялата космическа общност в България“ в предаването „Светът е бизнес“.

"Европейската космическа агенция е изпълнителният орган на ЕК в областта на космическата политика", каза Ненкова, а проф. Гецов допълни:

„ЕКА е основно бизнес, а голяма част от инвестираните средства отиват към бизнеса.

Професорът обърна специално внимание глобалната навигационна система „Галилео“, като потвърди думите си, използвани в репортаж от 2014 година, цитиран от Ивайло Лаков, че "това е бизнес по-голям от петрола и природния газ", защото „вече почти няма автомобил без GPS приемник, а дори и туристите вече разполагат с такъв“: "Тази технология се разпространява много бързо, а имайки предвид уменията на нашите IT-специалисти, няма начин да не бъдем добре представени".

"България е утвърдила се космическа нация", каза проф. Гецов.

По думите на Елисавета Ненкова, България разполага с пет години, "за да развие националната си космическа структура". Тя поясни, че това означава "консолидиране на сектора и създаване на много здраво ядро между наука, администрация и бизнес. Според Ненкова, 2015 година е била "една много силна година в това отношение".

Какви са възможностите, които се откриват пред българските компании и научните среди в България и какво ще трябва да направи държаватаq за да се реализират те, чуйте във видеото: 

 

Последни новини
Още от Новини