Обама иска 4 пъти по-голям бюджет за отбрана

Белият дом планира да заделя повече от $3,4 млрд. за военни разходи

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Барак Обама планира да увеличи значително разполагането на тежка военна техника, бронирани машини и друго оборудване в страните от НАТО в Централна и Източна Европа. Според американските власти този ход има за цел да възпира допълнителната агресия на Русия в региона, предава Investor.bg.

Белият дом планира да плати за допълнителни оръжия и оборудване с бюджет, за който са поискани повече от $3,4 млрд. за военни разходи в Европа през 2017, посочват няколко представители на властите. Сумата е над четири пъти по-голяма от сегашния бюджет, който възлиза на $789 млн. Оръжията и оборудването ще бъдат използвани от силите на САЩ и НАТО за гарантиране, че съюзът може да поддържа пълна бронирана бойна бригада в региона по всяко време.

Въпреки че военната дейност на Русия в източната част на Украйна притихна през последните месеци, Москва продължава да поддържа присъствието си там, работейки с местните проруски сили. Представители на администрацията твърдят, че допълнителните сили на НАТО имат за цел да изпратят сигнал до руския президент Владимир Путин, че Западът остава много подозрителен към мотивите му в региона.

“Това не е отговор на нещо, което се е случило миналия вторник”, коментира представител на американските власти. “Това е дългосрочен отговор на променената среда на сигурност в Европа”.

Не е ясно как Русия ще реагира на засиленото военно присъствие по източната граница на НАТО. След подписването на споразумение за прекратяване на огъня миналата година, правителството на Путин се опита да намали напрежението със Запада. Представители на властите заявиха, че руското правителство няма търпение САЩ и Европа да премахнат икономическите санкции, което предполага, че няма да има експалиране на напрежението във връзка с новите военни ангажименти.

Но външните анализатори са изненадани от размера на увеличението на финансирането на военните дейности в Европа, което е част от целия искан бюджет на Пентагона за $580 млрд. Според представител на американските власти Обама ще поиска от Конгреса 35% увеличени ($7 млрд.) за борба с екстремистите от “Ислямска държава”.

Някои анализатори твърдят, че увеличаването на финансирането ще подразни Русия. Сред страните, в които ще бъдат разположени допълнителни сили и военни машини, са Унгария Румъния и балтийските страни, обявиха от Пентагона.

Последни новини
Още от Новини