Гърция подготвя приватизацията на TrainOSE отново

В момента тече процедура по прехвърляне на собствеността от OSE към друга държавна компания - Rosco

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гръцкият държавен приватизационен фонд (HRADF) отново подготвя приватизацията на жп оператора TrainOSE, става ясно от съобщение на сайта на институцията, предава Investor.bg.

Процедурата ще стартира на 1 февруари, когато властите в страната очакват заинтересованите страни да внесат своите инвестиционни намерения.

В търга ще бъдат продадени 100% от капитала на компанията, която управлява всички жп превози в страната - пътнически и товарни. TrainOSE изпълнява и автобусни превози и комбиниран транспорт на пътници и товари, компанията предоставя и логистични услуги.

Компанията беше част от OSE - гръцката национална жп компания, до декември 2008. След това беше трансформирана в отделна държавна компания, но без собственост върху подвижния състав.

В момента тече процедура по прехвърляне на собствеността от OSE към друга държавна компания - Rosco, става ясно още от съобщението на HRADF.

Гръцките медии обвързват процеса по раздържавяването на жп оператора с концесията на пристанището в Пирея.

Според "Катимерини" китайската Cosco, чиято оферта за пристанищния терминал спечели одобрението на приватизационния фонд, ще бъде един от играчите в приватизацията и на TrainOSE.

В предишния опит за продажбата на компанията през 2013 интерес към нея проявиха руските железници, както и френската SNFC и румънската Grampet Group. През лятото на миналата година Австрийските федерални железници коментираха, че биха взели компанията, но без пари

Последни новини
Още от Новини