Dow Jones завърши с близо 400 пункта надолу

Петролът приключи под 30 долара за барел

Снимка: Peter Foley/Bloomberg News Снимка: Peter Foley/Bloomberg News

Американските индекси отбелязват трета поредна седмица на спад, след като цената на петрола се смъкна под психологическата граница от 30 долара за барел, съобщи Investor.bg.

В края на днешната сесия Dow Jones изтри 391 пункта (2,39%) до 15 988 пункта, като по-рано през сесията изгуби почти 537 пункта. Най-силно на индекса натежаха акциите на Intel, Walt Disney, Cisco Systems, Microsoft и United Technologies, които поевтиняха със съответно 9,1%, 5,26%, 4,32%, 3,99% и 3,8%.

Широкият S&P 500 се понижи с 2,18% до 1 880 пункта, като изтрива 13 на сто от достигнатия през май миналата година пик, а Nasdaq отписа 2,75% до 4 488 пункта.

Говорителят на Белия дом Джош Иърнест коментира, че Вашингтон следи внимателно ситуацията на пазарите – и в САЩ, и по света. Това допълнително нагнети напрежение сред инвеститорите, тъй като Белият дом по принцип не коментира фондовите борси.

Разпродажбите на пазарите в Китай, разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ през декември и по-лошият от очакваното производствен индекс за региона на Ню Йорк също оказаха влияние на пазарните участници.

Отделно европейските борси също навлязоха в “мечи” пазар.

Ниските цени на петрола повдигат сериозни опасения за глобалния икономически растеж. Инвеститорите смятат, че дори интервенциите на властите в Китай, които донякъде успокоиха пазарите, няма да успеят да насърчат растежа на икономиката на страната.

Данните за продажбите на дребно и производството в региона на Ню Йорк показват, че и американската икономика е приключила 2015 г. не чак толкова добре, а началото на 2016 г. не е много по-силно, пише Bloomberg.

Енергийните компании освобождават работници, сериозни проблеми изпитват и държавите водещи износителки на суровини, чиито валути се обезценяват с бързи темпове.

Силният спад на акциите на Intel беше предизвикан заради прогнозата на компанията, че продажбите през първото тримесечие на тази година няма да оправдаят очакванията. Предупреждението на компанията идва точно в началото на сезона на отчетите, който може да разкрие, че печалбите на американските компании се свиват много по-бързо, отколкото по време на финансовата криза.

Фючърсите на петрола се установиха под 30 долара за барел, като натрупаха загуба над 11 на сто за седмицата. Инвеститорите се опасяват, че иранските доставки ще допринесат за влошаване на излишното предлагане и оттам ще окажат още по-голям натиск върху цените, пише MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през февруари поевтиняха с 1,78 долара (5,7%) до 29,42 долара за барел по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк, което е най-ниско ниво от ноември 2003 г. и с 11,3% по-малко спрямо началото на седмицата. По-рано през сесията контрактите докоснаха и ниво от 29,13 долара.

Мартенските контракти на сорта брент поевтиняха с 1,94 долара (6,3%) до 28,94 долара за барел в Лондон, като седмичната загуба достига 14 на сто. Това е и най-ниската цена на брента от февруари 2004 г.

Все пак анализаторите успокояват, че иранският петрол едва ли ще залее пазарите внезапно. Очакванията са след вдигане на ембаргото предлагането първоначално да се увеличи с около 200 хил. барела петрол дневно, като с всяко следващо тримесечие ще се увеличава с по 200 хил. барела.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на златото поскъпнаха със 17,1 долара (1,6%) до 1 090,7 долара за тройунция заради статута на жълтия метал на убежище на фона на разпродажбите на световните фондови пазари. Все пак благородният метал приключи седмицата със загуба от 0,7 на сто.

“От началото на годината златото се превърна в актив на страха, след като парите се пренасочват от акциите, петрола и медта”, коментира Цаки Цакланос от Investing Haven. Консултантската компания прогнозира, че в краткосрочен план тази тенденция ще продължи, като Цакланос очаква златото да поскъпне до 1 110 – 1 130 долара за тройунция.

Последни новини
Още от Новини