Търговският излишък на Китай се разширява

Грег Търк, 13.01.2016

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Коментар на Грег Търк за китайската икономика и усилията на правителството в Пекин да стабилизира юана.

 

Манус Крани: Търговският баланс – сигнал за икономическо възстановяване или събитие с еднократен ефект? Смятате ли, че тази тенденция ще се запази?

Грег Търк: Девалвацията на юана, която започна през август, когато китайската централна банка пристъпи към обезценяване на местната валута с около 2,6% и последващото понижаване на покупателната ѝ сила през месец ноември и декември намериха отражение в данните за търговския баланс. Износът се представя много по-добре от очакваното. При вноса също наблюдаваме известно подобрение днес. В този смисъл понижението на вноса от 7,6% е по-малко спрямо отчетения спад от 11% месец по-рано. Това също така може да бъде прочетено като знак за подобрение на икономическата активност в страната.

Анна Едуърд: Гледайки данните, в кои сектори имаме най-голямо подобрение?

Грег Търк: В суровинния сектор вносът на желязна руда в Китай достига рекордни нива, а при износа се наблюдава ръст на поръчките на стомана и рафинирани нефтопродукти. Интересен факт е, че износът към Хонконг се увеличава през последния месец, което напомня за случая с оповестяването на недостоверни статистически данни, изкривяваща салдото на търговския баланс в Китай година по-рано.

 

Последни новини
Още от Новини