Петролът се устреми към 30 долара за барел

Проблемите в Китай потискат цената

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролните фючърси на борсата в Ню Йорк паднаха до 12-годишно дъно, като ситуацията в Китай дърпа петрола към границата от 30 долара за барел, съобщава Bloomberg.

Лекият петрол сорт WTI поевтиня с 5,5% заради притесненията, че забавянето в най-големия потребител на суровини в света – Китай – се влошава. Китайската централна банка понижи референтния валутен курс на юана с най-много от от август насам (0,51% до 6,5646 юана за долар), предизвиквайки разпродажби на акции, довели до затварянето на борсите в Китай. Петролът сорт Брент ще поевтинее до 30 долара за барел през следващите 10 дни, прогнозира Nomura. UBS счита, че свръхпредлагането ще понижи цените дори повече. 

„Трудно ще намерим нещо, което да обърне ситуацията на пазара. Нещата започват да изглеждат като през тъмните дни на 1998, когато икономическите проблеми в Азия пратиха цените на ниво от около 10 долара за барел“, каза Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research. 

Лекият петрол сорт WTI падна до 32,10 долара за барел в Ню Йорк, а петролът сорт Брент – до 33,39 долара за барел в Лондон. 

Средната цена, на която производителите на ОПЕК продават петрола си, падна по 30 долара за барел за първи път от 2004 г. насам. Цената на петрола от по-ниско качество сорт Western Canadian Select падна под 20 долара за барел. 

 

Последни новини
Още от Новини