370 хил. туристи за празниците по българските ски курортите

Облекчаваме визовия режим за деца, пенсионери и студенти от Русия, заяви Николина Ангелкова

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

370 хил. туристи е имало по Коледните и Новогодишни празници по българските курорти по предварителни данни, което е ръст от 3 на сто спрямо същия период на миналата година. Приходите от нощувки са 337 млн. лева, или също ръст от 3 на сто спрямо миналия сезон по празниците, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ, съобщава Investor.bg

По думите ѝ и от трите най-големи ски курорта у нас казват, че са имали много успешни празници и очакват и много успешен зимен сезон. Забелязва се засилен интерес от туристи от Великобритания, Израел, Турция, Гърция, Македония, Молдова. Данните от летищата също показват ръст на заявените полети, което е показателно за предстоящия успешен сезон, твърди Ангелкова. 

Ангелкова отказа да конкретизира какви точно ще са допълнителните визови облекчения за руски туристи, но разкри, че става дума за безплатни визи за деца, пенсионери, студенти при определени случаи - за летни лагери и обучения, също при посещаване на страната ни за определени събития. По думите ѝ министерството се опитва да договори максимално да се разшири обхвата на категориите хора, които да имат безплатни визи за България.

„Правим всичко възможно да облекчим визовия режим за руснаци, защото Русия е много важен пазар за нас. От тях имаме заявен голям интерес, дори техни фирми заявиха, че има потенциал руските туристи у нас да бъдат с 30 на сто повече”, каза Ангелкова. Анализите на министерството показват, че това е напълно реалистично да се случи, допълни тя.

Относно очакванията за новия летен сезон Николина Ангелкова каза, че към момента имаме 35 на сто ръст на полетите на ТУИ за летищата във Варна и Бургас, договорен е и ръст на туристите през големи туроператори от Полша, Германия и скандинавските страни. Предстоят и нови срещи на ведомството с големите европейски туроператори, каза Ангелкова, като уточни, че това ще позиционира страната ни като предпочитана туристическа дестинация за тях, а не като второстепенна.

За първи път това лято се очаква да има и чартъри от Франция за летище Бургас, което връща доверието на този високоплатежен пазар за нас, посочи министърът на туризма.

Последни новини
Още от Новини