Китайският сектор на услугите забавя растежа си

Секторният индекс Caixin се свлече до 50,2 пункта през декември

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Китайският сектор на услугите нарасна с по-бавни темпове през декември, показа частно изследване в сряда, добавяйки допълнителна загриженост за състоянието на втората най-голяма икономика в света.

Секторният индекс Caixin се свлече до 50,2 пункта от 51,2 пункта през ноември, съобщиха Caixin Media Co и изследователската компания Markit. Стойностите над 50 пункта показват експанзия на месечна основа, а тези под това ниво сочат към свиване.

Доставчиците на услуги отчитат незначително увеличение на новата работа, която е една от най-слабите печалби в историята на поредицата, каза Caixin и Markit.

"С оглед на неуспеха на растежа на сектора на услугите правителството трябва постепенно да премахва ограниченията в сектора", каза И Фан, главен икономист в Caixin Insight Group.

Въпреки забавянето на ръста на активността фирмите от сектора на услугите продължиха да наемат нови служители през декември, посочиха от Caixin.

Данните на изследователската компания са в противовес с правителствената статистика, която показа ръст до 54,4 пункта през декември от 53,6 пункта през ноември. Официалните данни включват и строителния сектор.

Последни новини
Още от Новини