Без изгледи за поскъпване на горивата през 2016

През второто тримесечие на годината се очакват допълнителни количества петрол да залеят пазара с включването на Иран в играта, коментират експерти

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

По-евтини горива и през тази година. Поне до края на 2016 г. шофьорите ще зареждат бензин и дизел на цените, каквито са в момента, пише Investor.bg, позовавайки се на прогнози на експерти, интервюирани от Нова телевизия.

Само за няколко седмици заради поевтиняването на суровия петрол цените на най-масовите горива у нас паднаха под 2 лева.

"Със сигурност ще бъде по-евтино от миналата година", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

След рязкото поевтиняване на суровия петрол разликата вече се усеща и на колонките у нас.

"Ако суровият петрол и трендът за поевтиняването му продължава надолу – със сигурност ще видим това и при цените на нашите бензиноколонки", пояснява Бенчев. 

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20 на сто, което се е отразило с 5-7 процента намаление на средните цени на дребно на горивата у нас, заяви в средата на декември Бенчев.

През второто тримесечие на годината експертите очакват допълнителни количества суров петрол да залеят пазара с включването на Иран в играта. Затова и лоши новини за шофьорите не се очакват поне до края на 2016 г.

Поевиняването обаче не се усеща от пътниците с автобуси. Въпреки че дизелът също поевтиня, цените на билетите остават непроменени. Защото докато горивата вървят надолу, другите разходи за превозвачите вървят нагоре.

Последни новини
Още от Новини