Трад: Сирийските бежанци може да станат над 5 млн.

Има вероятност за терористични атаки в новогодишната нощ в европейски столици или в Турция. Точно, когато хората празнуват, на геополитическата карта ще има ново раздвижване на пиониките.

Руслан Трад. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Руслан Трад. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ислямска държава ще продължи да бъде мейнстрийм и през 2016. Има определено раздвижване. Последните дни не са оптимистични за групировката и се очаква ответен удар. Това каза в предаването InvestBook журналистът Руслан Трад. Има разместване на пластове. Има вероятност за терористични атаки в новогодишната нощ в европейски столици или в Турция. Точно, когато хората празнуват, на геополитическата карта ще има ново раздвижване на пиониките. 

"Турция е играч, който не може да бъде подминат, когато говорим за Близкия изток. Тя ще има нарастваща роля", каза Трад и подчерта, че Турция изпитва чувство на реваншизъм и е готова да плати цената, за да не девалвира нейната роля в региона.

По думите му, след парижките атентати се чуват много гласове, които звучат "давайте пари за отбрана", но това не решава социалния проблем. "Единствените печеливши това бяха концерните, произвеждащи оръжия. Много държави поръчаха оръжия."

"Европа е стресирана, от това, което се случи и от незнанието, какво ще се случи, но за съжаление не се предприеха адекватни действия".

Над 1,5 млн. долара дневно влизат в касата на Ислямска държава, каза още журналистът. 

Той допълни, че този петрол е на много по-ниска от световните цени и "в момента, дори и сирийското правителство, купува чрез посредници". През каналите в Турция, петролът може да достигне и в цяла Европа, обясни Трад и подчерта, че много често този петрол се пренася дори на гърба на хора и животни. 

Журналистът посочи нагледно върху петролна карта залежите, от които се финансира Ислямска държава. 

"Главните залежи се намират на териториите, гранични между Сирия и Ирак. За да контролираш тази територия, трябва да контролираш общностите, племената, които ги населяват. Интересното е, че заради въздушните удари, има нова практика, да се слагат мобилни, малки съоръжения за добиване на петрол. Тази област е изпълнена с малки пътища, неотбелязани на картите".

Вижте повече: 

 

Последни новини
Още от Новини