От дъното до върха - завръщането на биткойна

Кори Джонсън от Bloomberg Markets с коментар за драматичното повишение при биткойна

Завръщане на биткойна Завръщане на биткойна

Дейвид Гура, Bloomberg: Кори, нека да започнем с това драматично повишение, каква е причината?

Кори Джонсън, Bloomberg Markets: Предполагам същата причина, поради която се вдигна и сомалийският шилинг тази година. Естеството на търговията, особено при бикойна, е в неизвестността - тя ни държи в неведение какво точно я движи. Получавах много имейли и обаждания от хора, които се занимават с биткойн, когато това увеличение започна през октомври. То беше наистина стремглаво, след доста труден период за притежателите на биткойни. Вероятно една от причините е девалвацията на юана или дори това, че китайците търсят къде да вложат парите си и са избрали биткойн. Обемите обаче не подкрепят този аргумент, защото там има много пари, които не са инвестирани в бикойн. Все още мисля, че там най-важното нещо изобщо не е валутата или стойността, блок веригата, която поддържа биткойн и е я прави повече от просто още една валута и я различава от долара, еврото и да, сомалийския шилинг.

Дейвид Гура, Bloomberg: Има ли други компании, които наблюдават биткойн и технологията, която споменахте – блок веригата и се опитват да я въведат в традиционното банкиране?

Кори Джонсън, Bloomberg Markets: Това може би е най-търсеното пространство за инвестиции на рисков капитал (на едро) и в Силициевата долина. Всички се опитват да използват тази технология. Едно много опростено определение за тази технология е че тя позволява на самата валута да записва всяка трансакция, в която участва. Това значи, че всички операции, които се случват на Уолстрийт в момента на покупка, продажба или изравняване, всякаква документация, проследяване и хронология, която се следи от оборудването там става излишна с наличието на блок веригата. Има буквално стотици компании, които търсят начини да използват тази технология с бикойн или друга валута, за да разрешат много проблеми с бизнеса. Хората, които се занимават с това имат един дяволски пламък в очите, когато говорят за биткойна, защото виждат света и бъдещето на бизнеса в съвсем различна светлина. Те често го сравняват с революцията на IP технологията и самият интернет.

Дейвид Гура, Bloomberg: При появата на биткойн, хората бяха много притеснени от волатилността при него и как да го управляват. Промени ли се според вас възприятието на обществото?

Кори Джонсън, Bloomberg Markets: Да, според мен това беше грешка на журналистите. Мисля, че отразихме новината по доста скучен начин. Много често я отразявахме просто като валута, с която да търгуваш и я поставихме в стария свят, който познаваме, а не като нещо съвсем ново, което всъщност е биткойн. Паричният аспект е по-важен от виртуалния. Но това накара венчър капиталисти, президенти на стартъпи и опитни банкери и технически експерти да заложат всичко в биткойн. 

Последни новини
Още от Новини