Най-обеднелият милиардер за 2015

Памела Ру от Bloomberg с коментар за победителите и губещите в отбора на милиардерите за 2015

Карлос Слим, America Movil Карлос Слим, America Movil

Най-големият губещ за 2015 е Карлос Слим от America Movil. Това не е изненада – акциите паднаха и компанията понесе големи удари. Регулаторите се опитаха да разбият бизнеса на части и да го направят по-конкурентоспособен. Той контролира повечето наземни линии и повечето мобилни телефони, така че досега нямаше как някой друг да се намеси.

Това е интересна история, защото говорим, че всички останали са афектирани от пазара на суровините и търсенето в Китай, но това е напълно различна история – регулаторни промени, промяна в бизнес средата в собствената му родина.

Освен това, Мексико имаше доста лоша година по отношение на обезценяването на валутата – това също дава отражение. Индексът се изчислява в американски долари. Слим е загубил $20 млрд.

Икономистите наричат това, което се случи с Карлос Слим, „шок отвън“, което означава, че вината не е негова.

Очакваме, че милиардер в страна като Мексико има и голямо политическо влияние. Дали е загубил влиянието си? В продължение на много години е имал влияние. Президентът Карлос Салинас де Гортари му даде този бизнес. Бил е на власт известно време и е изградил всичко това, но сега, с новия президент, нещата са различни.

В положителен аспект няма изненади – Джеф Бесос от Amazon – акциите се повишиха двойно, както и богатството му. Инвеститорите обожават акциите тази година.

Интересен е основателят на Inditex Амансио Ортега, защото става дума за потребителите по цял свят. Какво движи богатството му?

Голямата марка, която стои зад името му, е Zara. Изглежда, че раздават стоката си - те са последна мода, но все пак на достъпни цени. Хората я обичат. 

 

Последни новини
Още от Новини