Airbus отложи доставките на A320neo

Проблеми с документацията попречиха на компанията

Airbus A320-200. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Airbus A320-200. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Airbus отложи първата доставка на новия си самолет A320neo за поне няколко седмици докато отстрани проблеми с документацията, което е поредния удар за трансфюжелазния самолет – най-произвежданият продукт на компанията, съобщава Bloomberg.

Забавянето в доставката за авиокомпанията Deutsche Lufthansa AG идва само около седмица след като индийският авиопревозвач IndiGo разкри, че доставката на първия самолет, поръчан на  Airbus ще закъснее и три седмици след като Qatar Airways, които трябваше да са първият клиент, отказаха доставките заради проблеми с двигателя. 

Моделът A320neo е от изключително значение за Airbus. Компанията спечели почти 4 500 поръчки, откакто започна да предлага самолета през 2010 г. A320neo е по-икономична версия на най-добре продаващия се продукт на компанията – модел A320. Той се използва много от нискотарифни авиопревозвачи. 

„Разочароващо е за Airbus, защото компанията обеща доставките да започнат до края на годината, но изглежда забавянията се превръщат в нещо нормално при пускането на нови самолети на пазара, като досега изглежда единствено Boeing 737 Max е на време“, каза Адисън Шонланд, анализатор в AirInsight.

Airbus не даде подробности около проблемите с документацията, но обикновено въпросите с нея са свързани с информация, която се отнася до поддръжката и управлението на самолета. Някои от тези подробности трябва да бъдат одобрени от местните власти преди авиолиния да започне да лети с нов самолет. 

Qatar Airways пък не пожела да приеме доставката заради проблем с охлаждането на турбините на самолета марка Pratt & Whitney, което ще означава, че той трябва да стои по-дълго време на летищата, а не във въздуха.

Така първият авиопревозвач, който ще използва A320neo ще е Lufthansa. 

Последни новини
Още от Новини