Alstom и Bombardier получиха поръчка за $3,6 млрд.

Първите 445 вагонa от двуетажни мотриси за белгийската национална железница ще бъдат доставени през 2018

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Alstom SA и Bombardier Inc. постигнаха съвместна сделка за 3,3 милиарда евро ($3,6 млрд.) за производство на двуетажни мотриси за белгийската национална железница до 2021, предава Bloomberg.

Първите 445 вагонa ще бъдат доставени през 2018, заявиха от производителите в съвместно изявление. Делът от поръчката за базираната в Монреал Bombardier е на стойност 2,1 милиарда евро, докато останалата част е за френския производител.

Alstom, която е базирана в парижкото предградие Левалоа-Пере, приключи продажбата на енергийното си звено на General Electric Co. миналия месец, като по този начин се съсредоточи изцяло върху железопътния сектор. През ноември Bombardier, който също изгражда самолети, пък реши да продаде 30% от акциите на своето звено за производство на мотриси. Компанията ще използва средствата от тази сделка за финансиране на развитието на пътническите си самолети.

"Железопътният пазар е динамичен и с голям потенциал" и е обвързан с урбанизация и мобилността, заяви главният изпълнителен директор на Alstom Патрик Крон пред акционери на заседание в петък.

Книжата на Bombardier поскъпнаха с 8,6% в петък, отчитайки най-големия си еднодневен ръст от 25 ноември насам. При Alstom ръстът достигна 1,6%.

Последни новини
Още от Новини