Горанов: Заемът от 50 млн. евро доведе до спад на лихвите

Финансовият министър обясни и ликвидния буфер от 2 млрд. лева

Купувачът на новия външен дълг в размер на 50 млн. евро, който бе емитиран изненадващо през ноември, е огромен финансов инвеститор, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Министърът не назова името на инвеститора, "тъй като в този тип сделки и взаимоотношения има определена дискреция доколко може да се коментират те и доколко не. Така или иначе бяхме подложени на много сериозен натиск от вътрешния пазар за увеличаван е на лихвите по вътрешния дълг. Появи се, имаше и други, но първият, който се появи и който искаше да закупи от 20-годишните дългови ценни книжа, емитирани през 2015 г., го направи, и то на съвсем реални пазарни нива, подобни на тези примерно, които съседна Румъния се финансира, при положение че, за съжаление, нашите северни съседи ни изпреварват по кредитен рейтинг. Техният е инвестиционен, докато нашият, за съжаление, след 2014 г. е под тези нива. Така или иначе благодарение на тази операция, може да видите, че вследствие от това вътрешният дългов пазар се нормализира и получаваме все по-добри и по-ниски лихвени нива по облигациите, които пласираме на вътрешния пазар.", каза Горанов.

След емисията на 50 млн. евро, за която bloombergtv.bg съобщи първи, МФ отказа повечето поръчки на редовния аукцион, а по-късно доходността на 10-годишните ДЦК се понижи.

Министърът подчерта, че е искал да покаже на вътрешния пазар е, че "не можем изцяло да зависим от него".

Освен че повишихме ликвидността на тази 20-годишна облигация, успяхме да накараме вътрешния пазар да предлага по-атрактивни условия за българското правителство, обясни финансовият министър.

Той заяви още, че заемите, емитирани през годината, са отишли за погасяване на бюджетни дефицити, включително от предишни години и за покриване на разходите за изплащане на гарантираните влогове в КТБ.

Той коментира и ликвидния буфер от 2 млрд. лева, заложен в новите емисии държавен дълг за 5.3 млрд. лева в бюджета за 2016 г. така: Пари се взимат не когато ти трябват, а когато не ти трябват, защото когато ти трябват, няма кой да ти ги даде. По думите на финансовия министър сумата не отразява негативни очаквания във връзка със стрес тестовете на банките, а е определен процент на активите на банките.

Последни новини
Още от Новини