Наистина ли Yahoo смята да продаде търсачката

Браян Уейзър, старши анализатор в Pivotal research

конференцията на мобилните разработчици на Yahoo в Ню Йорк, август 2015. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg конференцията на мобилните разработчици на Yahoo в Ню Йорк, август 2015. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Браян Уейзър, старши анализатор в Pivotal research коментира плановете на Yahoo да продаде търсачката си. Уезър разговаря с Бети Лу в студиото на Bloomberg в Ню Йорк.

 

Вярвате ли на тези доклади, в които се твърди, че Yahoo смята да продаде основния си бизнес?

Вярвам в това, че някой от Yahoo е убедил WSJ и Reuters, че го обмислят, но дали наистина сериозно го обмислят е друго нещо. Възможно е да е така, но все още не се знае със сигурност.

 

Трудно е да се каже, докато не знаем със сигурност

Мисля, че е важен елементът на раздвижването, защото трябва да видят как бордът обмисля този въпрос, в това има много смисъл, а и има активисти там някъде, които биха закопали борда, ако решат.

 

А вие бихте ли го направили? Смятате ли, че е добра идея?

Смятам, че ще има повече стойност, ако осъзнаят, че ще е по-добре да го продадат, вместо да го държат в компанията.

 

Нали? Защо от Yahoo не могат да се справят с тази тежест?

Има няколко варианти. Първо - трудно е да си представим, че може да стане по-лошо. Възможно е никой друг да не може да направи нещо повече с този бизнес, но също така е вероятно там някъде да има купувач, който на драго сърце да плати, което ще се окаже доста полезно за Yahoo.

 

А кой би се появил и просто да купи Yahoo, днес има съобщение за проявен интерес.

Има доста потенциални купувачи на дадена цена. Има по-очевидни, стратегически купувачи и   мнозина от дигиталната реклама биха могли да са най-малко вероятните. Възможно е да се появят на определена цена..

Смятам, че при заявена цена обсега на купувачи ще доста широк, смятам, че така наречените очевидни купувачи, тези за които повечето хора ще се сетят първо те ще са тези които най-малко са заинтересувани, може би те ще се появят при определена цена.

Искам да кажа, че ще е както когато ADS закупи Conversant  миналата година, или закупуването на  AOL от Verizon.  Закупуването на Conversant от ADS не беше толкова очевидно, но е доста показателно как бизнес с много маркетингови дейности и активи искаше по-доброто монетизиране чрез дигиталното рекламиране.

Verizon направиха същото с АOL, но в по-голям мащаб. Това подсказва, че има широк кръг от купувачи, които не са толкова очевидни, колкото си мислим, но има много такива и някои от тях биха платили доста добре за тази сравнително  уникална придобивка.

 

Искам да разнищим това твърдение, защо смяташ, че има по-голяма вероятност купувачът да не е толкова очевиден.

Когато казвам „ не толкова очевиден купувач” имам в предвид не медийните компании които ние знаем, просто защото смятам, че има много компании, които осъзнават, че имат придобивки които са свързани с маркетинга и биха използвали тази сила в публичните връзки, могат да създаат добър бизнес от тази платформа.

Нека се върнем към доброто старо време, когато Скот Томсън управляваше Yahoo, той щеше да създаде електронна търговия от това, това е просто показател, че може да се направиш нещо различно с потребителската база, вместо да се съсредоточава върху рекламния бизнес, бизнес в който Google и Facebook така или иначе са победители.

 

Браян, има до критики по адрес на Мариса Майър и много от критиките са оправдани като се има в предвид в какво състояние се намира бизнеса днес, имаме анализ на това как са се променили дяловете след като тя пое контрол и се вижда, че са се покачили откакто тя е начело. Стоковата им цена се е удвоила след като тя е поела контрол, трябва ли цялата вина за Yahoo да се препише на нея?

Всичко се приписва на нея. Всичко това е заради Alibaba, стойността на основния бизнес на Yahoo е паднал, може да се твърди, че с Alibaba има по-голям риск загубата да е сигурна, но има вероятност да осъзнаят стойността, която им беше представена в момента на появяването й.

 

Последни новини
Още от Новини