Вълов: Фед ще направи три повишения през 2016

Трейдърът Радослав Вълов за политиката на Федералния резерв и последните данни от САЩ

Долар. снимка: Рон Антонели/Bloomberg Долар. снимка: Рон Антонели/Bloomberg

Декемврийското решение на Фед вече е отиграно, смята трейдърът Радослав Вълов, който коментира последните данни от САЩ във "В развитие".

Активността в сектора на услугите се покачва до 7-месечен връх в началото на ноември. Американските бизнес инвестиции се подобриха, както и условията на пазара на труда.

Ако няма съществени разминавания в данните, много е вероятно началото на лихвеният цикъл да е през декември, смята Вълов. Това вече е отразено на пазара, въпросът е оттам накъде.
По-интересният момент е с какъв темп ще казват лихвата, подчерта той. След първите две тримесечия, може да има глобални разминавания, което да означава, че няма да могат да продължават с този темп. По думите му изненадата, която може да се случи от гледна точка на покачването на лихвените проценти, е ако дефлационният период приключи, Фед трябва да е много стриктен. Съответно ще се стигне до четири пъти покачване на лихвите, както прогнозира Голдман Сакс. Но това е оптимистична прогноза. Две увеличения е песимистичната.


Ако няма големи сътресения, аз лично се придържам към три или четири повишения с 0.25 на сто. Повече насоки пазарите ще получат след данните за първото тримесечие.


Според него стъпката, поне първоначално, ще бъде именно 0.25%.
Вълов не вярва, че геополитическото напрежение ще се отрази на решенията на Фед.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини